BIRODI: Javni funkcioner u komisiji za intervjue za direktora Agencije za sprečavanje korupcije 1Foto: Pixabay/ArtsyBee

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas Pravosudnu akademiju da poništi održane intervjue sa kandidatima za direktora Agencije za sprečavanje korupcije, jer je intervjue kao član komisije sprovodio i u evaluaciji učestvovao javni tužilac Dobroslav Milovanović, koji je prema podacima Agencije i javni funkcioner.

„Time je povredjen član 40 Zakona o sprečavanju korupcije, stavovi 1 i 2“, navodi BIRODI i dodaje da će se izabrani direktor Agencije starati o primeni zakona, koji se odnosi i na Milovanovića kao javnog funkcionera.

Ono što dodatno utiče na integritet izbora direktora Agencije, dodaje se u saopštenju, jeste to što u Pravilniku o izboru direktora Agencije kojeg je donelo Ministarstvo pravde ne postoje jasni kriterijumi, odnosno praksa regulisanja sukoba interesa pri izboru direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

„Sve navedeno, uz odsustvo promocije konkursa i činjenice da se prijavilo pet kandidata, a da u procesu izbora učestvuju aktuelni direktor i njegov zamenik, dovodi u pitanje integritet izbora direktora Agencije za sprečavanje korupcije“, tvrdi BIRODI.

BIRODI predlaže da se izabere nova Komisija na osnovu jasno definisanih kriterijuma, regulisanih i sprečenih sukoba interesa izmedju članova Komisije i kandidata za direktora Agencije, odnosno da članovi Komisije ne budu javni funkcioneri na koje se primenjuje Zakon o sprečavanju korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari