BIRODI: REM ne poštuje odluku poverenika o dostavljanju podataka monitoringa izveštavanja emitera 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) upozorio je danas da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nije postupilo po rešenju poverenika za informacije od javnog značaja od 3. marta po kom je BIRODI-ju trebalo da dostavi bazu podataka monitoringa izveštavanja emitera za 2019. godinu.

BIRODI je u saopštenju podsetio da je REM-u naloženo da podatke dostavi u roku od pet dana po prijema tog rešenja kao i da u roku od deset dana obavesti poverenika o izvršenju te obaveze.

„Neispunjavanjem obaveze koju je poverenik u svom rešenju naložio REM-u, ovo telo koje predstavlja vrhovnu vlast u oblasti elektronskih medija, se opredelilo da skriva podatke iz svog monitoringa izveštavanja emitera informacije, koje je poverenik svojim rešenjem označio kao informacije od javnog značaja, i da za to plaća kazne novcem gradjana Srbije“, piše u saopštenju.

BIRODI je ostavio Regulatornom telu za elektronske medije rok od sedam dana da „svoje postupanje uskladi sa zakonima Srbije i postupi po odluci poverenika“, navodeći da će po isteku roka saopštiti koje će naredne legalne korake preduzeti „kako bi REM privoleo da poštuje odluke državnih organa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.