Bivši logoraši traže od Vučića da im konačno omogući posetu Stajićevu 1Ilustracija

Predstavnici Udruženja pravnika Vukovar 1991. i evroparlamentarac Predrag Fred Matić Ambasadi Srbije u Zahgrebu predali su pismo u kojem se poziva da se bivšim logorašima omogući poseta logoru Stajićevo, u skladu sa ranijem obećanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pismo su predstavnici Ambasade predaliZoran Šangut, predsednik Udruženja i bivši logoraš u Stajićevu, njegov zamenik Pero Kovačević, te Matić, takođe bivši logoraš.

Kako prenosi Hrvatska radio-televizija, u pismu se traži da, u skladu ssa zaključcima sastanka iz jula 2016, kad su s Vučićem razgovarali Šangut i Kovačević, ispuni njegovo obećanje o omogućavanju posete Stajićevu i postavljanje spomen ploče.

Taj se sastanak održan je pod posredovanjem poslanika u Bundestagu Josipa Juratovića, a Kovačević je u petak rekao da je Vučić, osim što je rekao da će i sam doći u Stajićevo, najavio da će tamo pozvati i tadašnju nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Kovačević je kazao kako je u ime udruženja s Vučićevim savetnikom Veranom Matićem već usuglasio sve detalje službenog protokola posete, no da je službena Srbija sve otkazala sedam dana pre planiranog događaja.

„U mojoj garaži već 13 godina stoji mramorna ploča i znam se gorko našaliti ‘sva sreća da je mramorna i da neće istrunuti'“, rekao je Matić u petak.

„No mi ne odustajemo od toga da jednog dana postavimo tu spomen ploču i da se na dostojanstven način ljudima koji su tamo bili, a posebno onima koji su tamo stradali, može zapaliti sveća i položiti cveće“, dodao je.

Na Srbiji je idući korak, poručio je Matić, koji je bio zaborljen u Stajićevu.

Šangut je rekao da Udruženje već 14 godina gotovo svake godine traže obeležavanje mesta stradanja ne samo za Hrvate, nego i Srbe i sve druge koji su tamo bili zlostavljani i mučeni, a koji više nisu s nama. Pomaka, međutim, nema.

„Mi za ono što se dogodilo ne krivimo sav srpski narod, niti smo ga ikad krivili, ne krivimo sve Srbe, Vojvođane, Zrenjanince, nego tadašnju političku vrhušku i vrh JNA koji su to organizovali“, rekao je Matić nakon predaje pisma i zaključio kako svako pomirenje počinje priznanjem.

Logor Stajićevo nalazio se u blizini Zrenjanina u Srbiji, a sud u Hagu tvrdi da je tamo bilo više od 1.700 pritvorenika.

Kovačević je rekao kako im je tokom posete Srbiji „neformalno rečeno da ne postoji politička volja“ da se procesuiraju zločini počinjeni u logorima na području Srbije.

“ Što se tiče logora, to i sami znate, mi smo tri puta bili u Beogradu vezano za našu krivičnu prijavu. Nama je neformalno tužiteljka za ratne zločine da ne postoji politička volja da se procesuiraju zločini počinjeni u logorima na području Srbije. Mogu vas samo podsetiti da je u predmetu Milošević, u Hagu se bavilo pitanjem logora, poglavito Stajćeva, gde je bilo utvrđeno da je ubijeno 17 zarobljenika, dok je prema optužnici DORH-a za predmet logora protiv Vasiljevića i ostalih – govori se da je u logorima ubijeno najmanje 19 hrvatskih branitelja i normalno očekujemo postupanje srbijanskog pravosuđa“, naglasio je Pero Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari