Bivši premijer Pakistana Navaz Šarif vratio se juče kući nakon višegodišnjeg egzila, dok su snage bezbednosti okružile pristalice Šarifa okupljene na aerodromu u gradu Lahoru.
Šarif je sa suprugom i bratom krenuo letom iz Rijada, prestonice Saudijske Arabije, saopštili su aerodromski zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.

Bivši premijer Pakistana Navaz Šarif vratio se juče kući nakon višegodišnjeg egzila, dok su snage bezbednosti okružile pristalice Šarifa okupljene na aerodromu u gradu Lahoru.
Šarif je sa suprugom i bratom krenuo letom iz Rijada, prestonice Saudijske Arabije, saopštili su aerodromski zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni. Avion je obezbedio saudijski kralj Abdulah, u čijoj zemlji je Šarif proveo veči deo od proteklih osam godina egzila. Asan Ikbal, portparol Šarifove partije, izjavio je da je više od 1.800 aktivista uhapšeno od subote u istočnoj provinciji Panjab, čiji je Lahor prestonica. Federalni ministar za informisanje Nisar Memon izjavio je, međutim, da su ti podaci preuveličani. „Nije uhapšeno toliko ljudi. Više od 100 osoba je zatvoreno i ne želimo da se ponove masovna hapšenja iz Karačija“.
I bivša premijerka Benazir Buto i Šarif su obećali da će učestvovati na parlamentarnim izborima 8. januara. Policija je saopštila da se na aerodromu okupilo 5.000 pristalica. Crne limunzine probojne na metke koje je obezbedio kralj Abdulah, čekale su Šarifa na aerodromu. Vlasti su saopštile da nema upozorenja da će Šarif, sekularni konzervativni političar mogao biti meta militanata. Međutim, njegov povratak usledio je samo dan nakon što su bombaši samoubice ubile 35 ljudi u Ravalpindiju, gradu blizu prestonice.
Do podneva se ispred aerodroma okupio veliki broj pristalica noseći slike Šarifa i uzvikujući slogane među kojima je „Mušaraf je pas u uniformi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari