Bivši sudija Euleksa predložen za svedoka odbrane Gucatiju i Haradinaju 1foto ENISA KASEMI eulex-kosovo.eu

Bivši sudija Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) Malkom Simons predložen je za svedoka odbrane u slučaju protiv Hisenija Gucatija i Nasima Haradinaja pred tzv. Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu.

Kako javlja LJajmi, a prenosi kosovo-online, advokati Gucatija i Haradinaja – lidera Udruženja boraca OVK, koje haški sud tereti za zastrašivanje svedoka i ometanje sprovođenja pravde – predložili su Simonsa, a na osnovu njegovog nedavnog svedočenja pred Skupštinom Kosova o navodnim skandalima u Euleksu, tražili su i izuzeće tužioca Specijalizovanog tužilaštva, Džeka Smita.

Advokat Taulant Hodaj smatra, prenosi kosovo-online, da treba videti da li postoji sukob interesa, “a ako postoji, onda se može biti zatraženo isključenje svedoka”.

Podsetimo, Simons je nedavno govorio pred poslanicima Skupštine Kosova, a između ostalog, rekao je da je Euleks dostavio srpskim tužiocima veliki broj dokumenata o ratnim zločinima, da su Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova, tzv. Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova, mehanizam koji je EU koristila kao rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, ali i to da je Euleks imao za cilj uklanjanje iz političkog života osoba koje su „velike ribe“.

Simons je 2017. podneo ostavku zbog, kako je tada tvrdio, korupcije u Euleksu, ali i zbog tvrdnji da je to politička misija.

Nakon toga je Euleks protiv njega pokrenuo istragu „zbog ozbiljnih optužbi“.

Optužnica Haradinaja (57) i Gucatija (53), u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovanog tužilaštva i Sepcijalizovanih veća Kosova, tzv. Specijalnog suda za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Krajem septembra 2020.godine snage Euleksa su uhapsile Gucatija i Haradinaja i prebacile ih u Hag i od sada su u pritvoru u Ševeningenu.

I dok se Gucati 18. decembra pred pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuem izjasno da nije kriv, Haradinaj je iskoristio pravo da odloži izjašnjavanje o krivici.

Kada je, 8. januara, ponovo bio izveden pred sudiju, Haradinaj je odbio da se izjasni o krivici. Sudija Giju je, po pravilima, potom u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari