Bizarna svečana otvaranja: Gde su sve političari u Srbiji presecali crvene vrpce 1Foto: Instagram/gopalilula; Screenshot YouTube/INFO PORTAL GRAĐANA PALILULE; Facebook/Sremska Mitrovica - Info

Kada treba promovisati sebe, a nemate čime, dobro dođu svečana otvaranja svega i svačega – semafora, bankomata, liftova, pešačkih prelaza pa i toaleta, kontejnera i septičkih jama. Srbija je sigurno prva u svetu po broju bizarnih svečanih otvaranja te stoga ne čudi nedavni potez predsednika opštine Palilula Miroslava Ivanovića koji je otvorio bankomat.

Njegov prethodnik Aleksandar Jovičić je pre pet godina svečano otvorio kontejnere u palilulskom naselju Karaburma i tom prilikom izjavio da su u pitanju „novi, lepi, kontejneri koji će ulepštati ovaj deo grada”.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović svečano je početkom ove godine otvorila nekoliko toaleta u osnovnim školama.

– Iz budžeta grada za dva toaleta u prizemlju škole, izdvojeno je 2.700.000 dinara (nešto više od 20.000 evra). Gradonačelnica je adaptaciju toaleta izjednačila sa ulaganjem u obrazovanje. To je vrh obrazovnog sistema. Najavila je nastavak ulaganja u obrazovanje u Sremskoj Mitrovici – objavljeno je na Fejsbuk stranici Sremska Mitrovica info.

Od brojnih neobičnih naprednjačkih „svečanosti“, izdvajaju se otvaranje septičke jame i javnog WC-a na groblju, obe na teritoriji Leskovca. U Miroševcima kod Leskovca je pre četiri godine pred kamerama otvorena septička jama za potrebe lokalne osnovne škole. Mnoge novinarske ekipe nisu se pojavile uprkos pozivu jer su mislile da je u pitanju šala. Javni WC na groblju pored kapele svečano je otvorio sam gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

Kulturolog Ratko Božović ocenjuje za Danas da kada u državi nema suočavanja sa stvarnošću niti postoji nekakav sistem vrednosti, stvaraju se ovakve “košmarne” situacije.

– Ovo je sprdnja, ili ironija koja je dobila primat nad realnošću. Izgubljena je mera u svemu. Jedni čine sve a poprilično ne znaju ništa. Ovde ideologije nema. Umesto nje imamo prevarologiju – kaže Božović.

Na pitanje šta je motiv funkcionera koji svečano otvaraju semafore, liftove ili toalete, naš sagovornik kaže – samopromocija, kada nemaju ništa drugo da ponude.

– To je tako dobro za jednu studiju ekstremnog ponašanja, koje uvek ima dimenziju patologije. Problem je što kada na makroplanu imamo prevazilaženje svih mera, onda se to preliva i na mikroplan. A padamo sve niže i niže – zaključuje Božović.

Pionir bizarnih otvaranja je aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u tom smislu bio najaktivniji dok je bio ministar za rad i socijalna pitanja. On je u Apatinu 2015. svečano pustio u rad novi lift u Domu za stare i penzionere. Istim se i provozao kako bi se uverio da radi.

Prethodno je svečano dodelio 12 bebi alarma roditeljima dece sa oštećenim sluhom, a deci iz Centra za cerebralnu i dečju paralizu svečano je uručio paketiće čija vrednost je bila ispod 200 dinara, jer je u njima bila pomorandža, čokoladica, sokić i keks. Usledile su prozivke na društvenim mrežama, a Vulin se pravdao da nije znao šta je u paketićima, iako je pozirao u momentu dok ih pakuje.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je krajem 2016. svečano u rad pustio semafor. Divljenje novom semaforu iskazale su i njegove kolege iz uprave kao i brojni građani.

Ideju o otvaranju semafora prevazišao je direktor Zavoda za izgradnju Novog Sada Dejan Mandić, koji je novinare pozvao na svečano otvaranje početka radova izgradnje semafora. U prevodu, pokazao im je rupu gde će nakon radova biti postavljen semafor. Kada su se kamere razišle a radnici počeli da buše, presekli su glavnu vodovodnu cev pa je deo grada ostao bez vode. Događaj je u javnosti poznat kao svečano otvaranje rupe.

Branislava Jovanovića, tadašnjeg izvršnog direktora Direkcije za izgradnju, javnost najbolje pamti kao čoveka koji je tokom izborne kampanje 2012. godine svečano otvorio brvno u selu Donje Vlase kod Niša.

U vreme dok je bio gradonačelnik Kruševca, sadašnji direktor BIA Bratislav Gašić svečano je otvorio rekonstruisano stepenište sa novim rukohvatom. Atmosferu na tom događaju upotpunili su šareni baloni, postavljeni na svakom stepeniku.

Svečano otvaranje bankomata

U Subotici je u septembru prošle godine pušten u rad bankomat banke “Poštanska štedionica” u naselju Hajdukovo.

Puštanju u rad bankomata prisustvovali su Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede i Zoltan Sedlak, pomoćnik direktora subotičke filijale banke “Poštanska štedionica”.

Kako je tada rečeno, bankomat je u Hajdukovu postavljen na inicijativu meštana, da bi penzije i plate mogli da podižu u svojoj mesnoj zajednici, bez odlaska na Palić ili u ekspozituru banke.

Oni su se sa ovim problemom obratili gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću u okviru prijema za građane koji se održavaju sredom u Gradskoj kući, a lokalna samouprava im je izašla u susret. J. P.

Palata pravde u Kragujevcu otvarana više puta

U Kragujevcu za vreme ove, kao i prethodne, lokalne vlasti SNS-a nije bilo bizarnih otvaranja i puštanja u rad „kapitalnih” objekata poput: semafora, bankomata, liftova i pešačkih prelaza. Takvi slučajevi nisu zabeleženi.

Poslednjih meseci, baš pred izbore, otvoreno je novo zdanje Palate pravde u kome su objedinjene sve pravosudna ustanove i institucije u Kragujevcu. Palatu pravde je svečano 13. marta otvorila premijerka Ana Brnabić. Inače, Palata pravde je useljena i počela sa radom još u decembru prošle godine, o čemu je „Danas” više puta pisao, a u punom kapacitetu radi još od početka januara ove godine. Z. S. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari