Top lista najbizarnijih svečanih otvaranja u Srbiji: Na šta su sve spremni političari u predizbornoj kampanji 1Foto: Shuttersock/Motortion Films

Već godinama unazad u vreme predibornih kampanja, a nekad i bez izbora, političari, počev od lokalnih čelnika do ministara, utrkuju se šta će da otvore ili puste u rad. Neki otvaraju puteve, neki fabrike, a kada toga nema, neke zapadnu i manje atraktivni objekti.

Pre nekoliko dana u selu Karavukovo svečano je otvoren bankomat. I mada nedostatak filijale banke ili bankomata u selu može biti ozbiljan problem zbog čega stanovnici moraju da putuju kilometrima do prvog bankomata da podignu platu ili penziju, ovaj događaj je zavredio pažnju javnosti, jer je postavljanje seoskog bankomata proslavljeno svirkom benda Garavi sokak.

Ipak, to nije ni prineti nekim drugim svečanostima, poput otvaranja poljskih klozeta, kontejnera ili saobraćajnih znakova, čime su nas sve počastili javni funkcioneri na ovim prostorima.

Ovim povodom odlučili smo da se prisetimo najbizarnijih svečanih otvaranja. Sledi svojevrsna top lista najčudnijih ili bar najsmešnijih stvari koje su srpski političari svečano otvarali pred kamerama u poslednjih nekoliko godina.

Pa da počnemo:

1. Jagodina, 23. septembar 2019. godine

Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodine, pred kamerama je svečano otvorio poljski WC, ali sa tušem da „kada gospodin poljoprivrednik dolazi u njivu, kada su vrućine, da može da se istušira“. On je tada najavio da će takvi klozeti biti napravljeni po njivama u 52 jagodinska sela.

 

2. Miroševac kod Leskovca – 23. januar 2018. godine

Novinarima s juga Srbije stigao je poziv da izveste sa događaja za koji nisu bili sigurni da li je pravi ili šala. I bio je pravi, događaj je bio u lokalnoj osnovnoj školi. Svečano otvaranje septičke jame pred kamerama možda jeste bizarno, ali gora stvar od toga je činjenica da brojne škole po Srbiji nemaju kanalizaciju i da su deca morala da koriste poljske klozete.

Top lista najbizarnijih svečanih otvaranja u Srbiji: Na šta su sve spremni političari u predizbornoj kampanji 2
Foto: Screenshot/JugMedia

3. Novi Sad – 7. oktobar 2015. godine

Direktor Zavoda za izgradnju Grada Novog Sada Dejan Mandić došao je na nesvakidašnju ideju koja ga je plasirala na veoma visoko, treće mesto na ovoj listi.

Otvorio je rupu. Zapravo u tu rupu je kasnije posađen semafor, a direktor je svečano otvorio početak radova na postavljanju semafora.
Trešnja na torti, koju ovakav medijski događaj svakako predstavlja, došao je nakon što se politička garnitura povukla sa lica mesta. Sat vremena kasnije radnici koji su počeli radove presekli su vodovodnu cev pa su Novosađani iz okolnih ulica ostali bez vode.

Značaj semafora je verovatno potcenjen u društvu, zašto bi inače i u decembru 2016. gradonačelnik Kraljeva takođe svečano otvorio semafor. I to nekoliko dana nakon još jednog otvaranja semafora, koji su radnici morali da priključe na struju pomoću produžnog kabla, jer još nije bio spreman.

4. Kruševac – 26. septembar 2015. godine

Pored Doma sindikata u Kruševcu, desetak gradskih funkcionera i direktora javnih preduzeća okupilo se da otvori značajan objekat za ovaj grad. Naime, ceremonijalno je otkriven saobraćajni znak. I to znak za zonu sporijeg saobraćaja. Da ne bude da je tolika bulumenta izlazila iz kancelarija samo zbog jednog znaka, istog dana je otvorena i biciklistička staza.

5. Beograd, Kumodraž – 27. mart 2015. godine

Tadašnji predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić odlučio je da bi pravi potez za njegovu popularnost bio da nešto otvori. I, prilika se ukazala kada su radnici Beograd puta ofarbali jedan pešački prelaz u Kumodražu. Predsednik opštine je iskoristio priliku da se slika i podeli sliku sa svojim pratiocima na Tviteru.

6. Ražanj- 23. jul 2014. godine

Nenad Stanković, direktor Doma zdravlja u Ražnju, svečano je otvorio čajnu kuhinju. Isti dan otvorena je, svečano naravno, i rampa za ulaz osoba sa invaliditetom. Inače, čajnu kuhinju su opremili izgleda sami radnici Doma zdravlja.
„Imali smo donaciju od strane naših ljudi, radnika, koji su donirali taj prostor, pre svega kad je u pitanju ugradna ploča, zatim frižider, a jedan deo je finansiran iz sredstava lokalne samouprave“, rekao je tom prilikom Stanković.

7. Ćuprija – 18. mart 2014. godine

Svečano otvorena pečurka na autobuskoj stanici u Bigrenici, koja je kako su se tada pohvalili čelnici ovog grada, „izgrađena u roku i koja će štititi putnike od sunca, kiše i snega“.

8. Selo Donje Vlase kod Niša – april 2012.

Branislav Jovanović, izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada, u društvu okupljenih meštana svečano je otvorio, presekavši vrpcu, ni manje ni više nego čitav most. I pri tome je najavio i izgradnju pristupnih saobraćajnica.
Gradnja mosta nije mala stvar, da ovaj most nije širok oko četiri metra, a dugačak šest-sedam metara. U javnosti je tih dana dobio nadimak „niška gazela“, a snimak otvaranja mosta pobedio je svojevremeno u Utisku nedelje. Posle se ispostavilo da je most jako blizu, skoro pa ispred kuće tasta generalnog direktora Direkcije za izgradnju grada.

9. Kruševac – 2014. godine
U ovom slučaju svečanog otvaranja prisustvovale su zaista poznate političke ličnosti. Naime, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i tadašnji gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, otvorili su rekonstruisano betonsko stepenište sa crveno farbanim rukohvatom. Da bi događaj bio svečaniji, rukohvat je ukrašen balonima, a upriličeno je presecanje crvene vrpce. Sasvim dovoljno za 9. mesto ove liste.

10. Apatin – 25. april 2015. godine
Aleksandar Vulin, ministar za rad i socijalna pitanja, u Apatinu je u Domu za stare i penzionere pustio u rad lift. Vulin je svojevremeno bio jedan od najaktivnijih ministara u Vladi, kada se radi o marketinškim aktivnostima barem. Poznat je po dodeli 12 bebi-alarma roditeljima dece sa oštećenim sluhom, krečenju (on sam se dohvatio valjka) Prihvatilišta za urgentnu zaštitu dece izložene zlostavljanju, mada se čini da je uprkos tome i dalje napoznatiji po tetki iz Kanade.

Apsolutno van konkurencije, ali i van Srbije, jeste događaj iz Kaknja u BiH od pre tri godine. Gradski čelnici svečano su pustili u rad kontejner, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, na sramotu svojih sugrađana.

Koje je vaše omiljeno svečano otvaranje?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari