Blago poboljšanje epidemiološke situacije u Novom Pazaru 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru pokazuje znake blagog poboljšanja, ali lekari i dalje preporučuju oprez.

Gradski štab za vanredne situacije, danas, je saopštio da je prethodnog dana na bolničko lečenje primljeno četiri novoobolelih od korona virusa – dva iz Novog Pazara i po 1 iz Tutina i Sjenice, a kući je otpušteno šest pacijenata.

Na kovid odeljenjima nalazi se 40 zaraženih, od toga pet je na respiratorima i dva je na kiseoničkoj terapiji. Jedna osoba iz ovog grada preminula je od posledica korone.

U prethodna 24 sata, od 89 testiranih PCR metodom i brzim antigenskim testovima, registrovana su 24 novoinficirana pacijenta.

-U odnosu na situaciju u drugim gradovima, mi u Novom Pazaru imamo blago poboljšanje, jer na dnevnom nivou, sada, imamo 17 odsto pozitivnih u odnosu na broj uzetih uzoraka. Bez obzira na takvu situaciju, oprez je i dalje neophodan – kaže dr Šefadil Spahić, direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ),  dodaje da „i imunizacija ide uzlaznom linijom, jer, u poslednja dva dana, broj vakcinisanih dnevno prelazi 200“.

Do sada je prvu dozu vakcine primilo 15 426, a revakcinisano je oko 12 hiljada građana Novog Pazara. Dr Spahić naglašava da „uzlazna linija“ ohrabruje, ali da je to nedovoljno, a posebno zabrinjava mali broj vakcinisanih mladih od 18-30 godina. Njihov procenat u ukupnom broju vakcinisanih je jednocifren.

-Shvatamo zbunjenost mladih u moru dezinformacija, a posebno vezano za sterilitet. Mi imamo pametnu i razumnu omladinu i na njima je da izaberu put istine. Tako će nam pomoći da brže izađemo iz ove situacije i vratimo se normalnom životu – ističe direktor ZZJZ.

Dokaz da se epidemiološka situaciju u gradu poboljšava je i izlazak Specijalne bolnice u Novopazarskoj Banji iz kovid sistema. Ta zdravstvena ustanova je minulog petka izašla iz kovid sistema.

U proteklih nekoliko meseci bila je privremena bolnica za lečenje zaraženih korona virusom. Za to vreme u njoj se lečilo više od 700 obolelih sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari