Velika Britanija mora učiniti više kako bi smanjila emisiju ugljen dioksida, rekao je britanski premijer Toni Bler pred parlamentarnim komitetom. „Učinili smo više nego drugi, ali još uvek nismo učinili dovoljno,“ rekao je Bler. Britanski premijer je objasnio da je međunarodni sporazum bitan i da su Britanci samo mali deo globalnog problema.

Velika Britanija mora učiniti više kako bi smanjila emisiju ugljen dioksida, rekao je britanski premijer Toni Bler pred parlamentarnim komitetom. „Učinili smo više nego drugi, ali još uvek nismo učinili dovoljno,“ rekao je Bler. Britanski premijer je objasnio da je međunarodni sporazum bitan i da su Britanci samo mali deo globalnog problema. Ljudi moraju živeti u zdravom okruženju, ali premijer objašnjava da on ne očekuje da oni zbog toga prestanu da voze automobile, ili da lete avionom, dodajući da nauka može ostvariti „najveći napredak.“
Bler je komisiji predstavio svoj politički pregled, braneći svoja dosadašnja dostignuća u sferi klimatskih promena i emisije štetnih gasova. Predsednik Revizionog komiteta za zaštitu životne sredine Tim Jeo upitao je Blera da li je srećan što su emisije ugljen dioksida mnogo veće sada, kada se bliži njegov odlazak s funkcije, u odnosu na 1997. kada je on postao premijer. Bler je objasnio da će vladin Nacrt zakona o klimatskim promenama predstavljati mnogo rigorozniji pristup redukciji emisije štetnih gasova, odnosno ugljen monoksida. On je objasnio da sada postoji „pošteniji vetar“ povodom pitanja klimatskih promena nego kada je on prvi put došao na vlast.
„Postojaće zahtevi da pojedinci promene svoje ponašanje, iako ja lično smatram da ljude ne možete nagovoriti da se odreknu svojih automobila, ili da prestanu da lete avionom“, rekao je Toni Bler. „Stvar koja će najviše doprineti poboljšanju situacije je ulaganje u nauku i tehnologiju“, dodao je Bler. Velika Britanija je bila „lider tokom debate o klimatskim promenama“ i „značajno“ je smanjila emisiju štetnih gasova, objasnio je Bler. Upitan da li treba uvesti porez na avionske letove ili gorivo, on je rekao: „Takve stvari i pitanja moraju se izbalansirati. Ipak, radikalni predlozi moraju takođe biti razumni“. Britanski premijer je rekao da je svestan činjenice da mnogo onoga što on mora da kaže popularne organizacije za zaštitu životne sredine neće prihvatiti. Objasnio je da vlada ne može uvesti dodatne takse na gorivo bez rizika od snažnih reakcija, kakvi su bili protesti zbog goriva iz 2000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari