Zastoj u u bliskoistočnim mirovnim pregovorima biće jedna od glavnih tema 47. Konferencije o bezbednosti u Minhenu, koja počinje sutra. Trodnevni godišnji skup u Minhenu okupiće šefove vlada, ministre, vojne zvaničnike i stručnjake koji će razgovarati i o Iranu, Avganistanu, odnosima Rusije i NATO, Kini i razoružanju.


Američka državna sekretarka Hilari Klinton, generalni sekretar UN Ban Ki Mun i nemačka kancelarka Angela Merkel su među 750 učesnika konferencije u Minhenu. Klintonova, Ban Ki Mun i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton održaće u subotu sastanak posvećen Bliskom istoku kako bi razmotrili načine za nastavak izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora. Američki predstavnik za Bliski istok Džordž Mičel kao i predstavnik „četvorke“ za Bliski istok, bivši britanski premijer Toni Bler takođe se očekuju na tom sastanku.

Bliskoistočni mirovni pregovori su zapali u ćorsokak zbog odbijanja Izraela da produži moratorijum na izgradnju jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama. Situacija u Egiptu gde demonstranti traže odlazak predsednika Hosnija Mubaraka, biće tema mnogobrojnih bilateralnih sastanaka pošto se Egipat smatra važnim saveznikom Zapada i SAD u regionu.

Među učesnicima konferencije u Minhenu biće i britanski premijer Dejvid Kameron, avganistanski predsednik Hamid Karzai, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, gruzijski predsednik Mihail Sakašvili kao i indijski i izraelski savetnici za bezbednost . Najavljeno je i da će Klintonova i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razmeniti ratifikovane povelje o stupanju na snagu sporazuma o nuklearnom razoružanju, novog START-a Za sada se ne zna da li će Iran imati svog predstavnika u Minhenu što je u prethodnom periodu bio slučaj, ali su iransko-nemački odnosi sada zategnuti zbog hapšenja dva nemačka novinara u Iranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari