BNV: Dan slobode, jedinstva i srpske zastave neprihvatljiv za bošnjačke đake 1Foto: BNV/logo

Odbor za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) održao je hitnu sednicu nakon dobijanja dopisa Ministarstva prosvete o obeležavanju, 15. septembra, Dana slobode, jedinstva i srpske zastave.

Odbor je zaključio „da su tematski časovi ove vrste neprihvatljivi i štetni za učenike bošnjačke nacionalnosti u Sandžaku, koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku“ i to se smatra „nasilnim nametanjem srpske nacionalne kulture bošnjačkoj deci“.

Ovi zaključci su upućeni vaspitno – obrazovnim ustanovama u Sandžaku, u kojima je organizovana nastava na bosanskom jeziku.

Školama je, od nadležnih ministarstava stiglo obaveštenje da prvi čas posvete obeležavanju, novoustanovljenog, državnog praznika.

BNV je poručilo, da se radi o državnom prazniku, koji se obeležava u Srbiji i Republici Srpskoj i da je „cilj uspostavljanje novog praznika, pre svega, osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanju kulta nacionalne zastave, jasno se vidi da se ovaj praznik, isključivo, odnosi na srpski narod, odnosno da se ni u jednom segmentu ne odnosi na Bošnjake i pripadnike drugih nacionalnih i manjinskih zajednica“.

Zbog toga je bošnjački nacionalni savet upozorilo sve direktore i nastavnike sandžačkih osnovnih i srednjih škola, u kojima je zastupljena nastava na bosanskom jeziku, da nisu obavezni da na bilo koji način obeležavaju 15. septembar.

BNV, ali i drugi bošnjački predstavnici, i prošle godine su, na isti način, reagovali na obeležavanje ovog datuma. Poručivali su da je to za njih neprihvatljivo, da država treba da vodi računa o manjinskim narodima ili da se makar „ovaj deo Srbije zaobiđe po tom pitanju“.

Svoje stavove obrazlagali su činjenicom da u Sandžaku većinom žive Bošnjaci, pa bi obeležavanje Dana srpske slobode, jedinstva i zastave bilo „prihvatanje nečeg što ne osećaju kao svoju pripadnost“, osim toga, u školama su nacionalno mešovita odeljenja i „to može da pravi razlike i podele među đacima“.

Da li je prvi čas u školama, u ovom regionu, bio posvećen 15.septembru, pouzdanih podataka nema.

Prosvetni radnici, iz novopazarskih škola, tvrde da „ne znaju“, „nije bilo uobičajenih obaveštenja“ ili „možda su neke kolege individualno držali takve časove“. Interesantno da su svi isticali da je, u njihovim ustanovama, školska godina počela intoniranjem državne himne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari