Portparol makedonske vlade Ivica Bocevski izjavio je juče da vlada normalno funkcioniše pošto su ministri iz Demokratske partije Albanaca (DPA) istupili iz nje i zatražili od svih Albanaca da napuste institucije kojima rukovodi premijer.
Bocevski je rekao da je juče na sednici vlade odlučeno da se uputi pomoć Albaniji nakon što je nadomak Tirane u vojnom skladištu došlo do eksplozije u kojoj je poginulo najmanje pet osoba a više od 200 povređeno.

Portparol makedonske vlade Ivica Bocevski izjavio je juče da vlada normalno funkcioniše pošto su ministri iz Demokratske partije Albanaca (DPA) istupili iz nje i zatražili od svih Albanaca da napuste institucije kojima rukovodi premijer.
Bocevski je rekao da je juče na sednici vlade odlučeno da se uputi pomoć Albaniji nakon što je nadomak Tirane u vojnom skladištu došlo do eksplozije u kojoj je poginulo najmanje pet osoba a više od 200 povređeno. Makedonija će uputiti pomoć u donacijama krvi, lekova i ostalih sredstava.
– Što se tiče najave ministra iz DPA o napuštanju institucija, mogu da kažem da vlada radi i funkcioniše normalno – izjavio je Bocevski. Na jutrašnoj konferenciji za novinare, potpresednik vlade i član presedništva DPA Imer Aliu najavio je da će tražiti od njegove partije da donese odluku da nijedan Albanac ne učestvuje u radu institucija koje vodi premijer Nikola Gruevski. DPA je pre nekoliko dana izašla iz koalicione vlade zato što Gruevski nije, pre svega, ispunio zahteva da se donese zakon o upotrebi albanskog jezika, rešavanju statusa boraca bivše Oslobodilačke narodne armije i prizna Kosovo. Najava DPA da će tražiti da svi Albanci napuste institucije kojima upravlja premijer usledila je posle sinoćnjeg intervjua Gruevskog Makedonskoj novinskoj agenciji. Gruevski je, između ostalog, implicirao da DPA radi u interesu Grčke, Srbije i Kosova. „Ovo vodi Makedoniju ka provaliji a građane u konflikt“, izjavio je Imer Aliu. Očekuje se da večeras ili sutra DPA u presedništvu razgovara o predlogu da Albanci napuste institucije. Makedonija nakon odluke DPA da napusti vladajuću koaliciju ima manjinsku vladu, što znači da premijer nema većinu u parlamentu a da će se odluke donositi konsenzusom opozicije i vlasti. Opozicija je najavila da će biti konstruktivna zbog želje Makedonije da uđe u NATO, a očekuje poziv za ulazak u Aijansu na samitu u Bukureštu 2. aprila. Kriza u vladi nastala je i u vreme kada se zemlja suočava s vetom Grčke zbog spora oko imena Makedonije. Razgovori o ovom pitanju nastaviće se sutra u Beču uz učešće posrednika iz UN Metjua Nimica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari