Bojan Jovanović: Pedofili iz SPC uskoro pred istragom 1Foto: Medija centar Beograd

Srpska pravoslavna crkva zastrašuje i ubija žrtve pedofilije i u tome uvek ima pomoć države, izjavio je Bojan Jovanović, bivši đakon SPC.

On je na današnjoj promociji svoje knjige “Ispovest kako smo ubili Boga“, koja je održana u Medija centru, ukazao da SPC umesto da zatraži oprost od okoline zbog pedofilije, osudi pedofile iz svojih redova i bude organizacija koja će tražiti prava za svaku žrtvu – srpsku, hrvatsku, bošnjačku – ona to ne čini i sebe dovodi u negaciju.

– Svim državnim organima sam se obratio i svi su mi rekli da se javim prvo političarima. Obratio sam se tadašnjem predsediku Srbije Borisu Tadiću i oni su navodno vodili istragu, ali ništa nisu uradili. Dao sam 2012. određene dokaze Aleksandru Vučiću, ali on prstom nije mrdnuo da išta uradi – rekao je Jovanović.

On je istakao da ga je pokojni patrijarh Pavle tek iz osmog puta primio na razgovor, ali ubrzo i izbacio iz kancelarije kada je Jovanović počeo da mu govori o dokazima o pedofiliji u SPC.

– Patrijarhu Irineju smo se obraćali mnogo puta, a samo nam je jednom stigao odgovor da je za SPC ta priča završena. Patrijarhu Porfiriju neću da se obraćam, jer ne želim više da se ponižavam. Ali očekujem da podnese ostavku jer će oni ljudi koji su njega izabrali na to mesto uskoro biti predmet istražnih organa – naglasio je Jovanović.

Kako je rekao, u Srbiji niko nije želeo da izda njegovu knjigu niti da napiše predgovor i pogovor, pa je pomoć zatražio van Srbije.

Knjigu je izala nevladina organizacija Montenegro Internešenel, biće poslata čak i administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Autor knjige je naveo da će 16. juna knjiga biti promovisana na samitu NATO, a dobio je i poziv od Evropskog parlamenta da o pedofiliji govori u ovoj instituciji.

Advokat Aleksandar Olenik istakao je da je postojanje organizovane pedofilske mreže u SPC javna tajna, i da su u njoj poznati vladike Pahomije i Kačavenda. On je postavio pitanje zašto ih se SPC nije odrekla, nego ih je štitila dok je žrtve pedofilije pokušala na sve načine da ućutka.

– Sinergija SPC i države otišla je toliko daleko da država više sluša crkvu nego što zakonima uređuje rad crkve. Žrtve pedofilije su izdate od svih, pogotovo od države i to je nemerljivo zlo. To ćutanje države žrtvama najviše smeta. Zaštita zločinaca od strane države i uskraćivanje podrške žrtvama je nemerljivo zlo koje ćemo kao društvo plaćati i u budućnosti. Najveći broj pedofila u SPC su nedodirljivi, imaju moć i nastavljaju sa zločinačkim aktivnostima, rekao je Olenik. On je podsetio da je Jovanović poslednji dopis Vučiću uputio 7. februara prošle godine, “ali Vučić ćuti, a ćutanje je podržavanje”.

Bojan Jovanović je na današnjoj promociji knjige najavio da će uskoro biti osnovana nevladina organizacija koja će se baviti svim slučajevima pedofilije u SPC, ali i u Srbiji. “Dobili smo podršku svih žrtava, a omogućićemo svim pravoslavnim konfesijama da iznesu svoje mišljenje o pedofiliji, jer nije samo SPC jedina pravoslavna konfesija. Sada se u Srbiji sprovodi verska diktatura”, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.