Bojan Jovanović: SPC i vlast sprečavaju društvo da krene napred 1

Sa ovakvim ljudima na vlasti i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) ne možemo postaviti društvo na zdrave temelje.

Oni smisleno sprečavaju svenarodni oporavak i ne dozvoljavaju nam da krenemo napred. Sprečavaju nas da ovladamo strahom, pa je zato strah ovladao nama – ističe za Danas bivši đakon SPC pred današnju promociju svoje knjige „Ispovest kako smo ubili Boga“.

Jovanović je u Srbiji poznat po tome što godinama ukazuje na pedofiliju u SPC, ali i na druge malverzacije u crkvi.

On je 2015. godine u javnost izašao sa tvrdnjama da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake. Bio je i jedan od šest tužitelja pred Visokim sudom u Londonu protiv SPC zbog pedofilije i seksualnog zlostavljanja koje se dešavalo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Tužba u međuvremenu nije usvojena.

U Jovanovićevoj knjizi, u izdanju Montenegro International se nalazi obilje materijalnih dokaza o zločinima sistema koji je duboko ogrezao u korupciji i bezakonju, navodi se u pozivu na promociju, kao i zapisnici iz istrage o pedofiliji u SPC, papiri iz policije koji nikada nisu stigli u tužilaštvo, te pisma koja govore o nečasnom životu episkopa i kriminalnim radnjama u okviru SPC.

– U Srbiji se svakog dana diže usijanje da su pred nama sudbonosni zadaci i da je Bog baš sadašnju Vladu i SPC personalizovao za spas Srbije, da je njihov život žrtva za nas, ali eto, zbog izdajnika poput mene, oni jadni ništa ne mogu da urade. Međutim, Srbija ide nizbrdo upravo zbog režima koji je potisnuo sve čovečno i sa time se moramo suočiti – naglašava Jovanović za naš list.

On pita kako je moguće da jedno društvo sebe smatra pravoslavnim, a svoj život prepušta u ruke ljudi koji nikad nisu pokazali verodostojnost.

– Pozivati se na razum i strah Božji a sakriti se ili pobeći kad naiđe problem? To je težak poremećaj iza kog se krije nametanje pravila da se svi moraju složiti s tim – objašnjava Jovanović. Upitan da li će žrtve pedofilije dočekati pravdu, on kaže da hoće, „ali doći do rešenja trebalo je na svom telu pokazati rane Hristove“.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore nedavno je formiralo predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar SPC, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloletnika u Cetinjskom manastiru i manastiru Dajbabe.

Krivična prijava, koju je podnela nevladina organizacija Montenegro International, usledila je nakon što je upravo Bojan Jovanović optužio episkopa budimljansko-nikšićkog Mitropolije crnogorsko primorske Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u SPC, i to uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija.

Jovanović je i o tome pisao u svojoj knjizi „Ispovest kako smo ubili Boga“, koja je nedavno promovisana u biblioteci „Njegoš“ na Cetinju. Jovanović je tada rekao da je „zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori“, a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije.

– Kada smo promovisali knjigu na Cetinju u biblioteci „Njegoš“, to je shvaćeno kao provokacija i udar na SPC. Naravno, krenule su teorije zavere i krokodilske suze interesnih krugova – ukazuje Jovanović za Danas.

Na promociji Jovanovićeve knjige, koja će biti održana danas u 13 časova u beogradskom Medija centru, osim autora govoriće i advokat Aleksandar Olenik.

Osvrt na knjigu

Docent Ivan Poljaković u osvrtu na knjigu Bojana Jovanovića kaže da je to dramatična ispovest o homoseksualnom lobiju, brutalnim nasrtajima pedofila pa čak i ubistvima unutar SPC. „Nakon čitanja ovog dokumentarnog kriminalističkog horora, čitatelju postaje jasno da je hijerarhija SPC duboko ogrezla u izopačenosti, te da su oni koji se vode hrišćanskim načelima života ne samo marginalizovani, već i progonjeni, pa čak i ubijeni, a sve u svrhu zataškavanja stravičnog stanja duhovne truleži unutar klera SPC“, ističe Poljaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari