Bojić ponovo na čelu Instituta "Dedinje"? 1Milovan Bojić Foto: Medija centar

Postoji ponuda da Milovan Bojić postane direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i o tome će se odlučivati u narednih nedelju dana, potvrdio je za Danas Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, nakon što je Bojić podneo ostavku na mesto narodnog poslanika te stranke.

Bojić je u obrazloženju ostavke kao razlog naveo prezauzetost „obavezama u oblasti lekarske profesije“, a Šešelj dodaje da je Bojić hteo da ustupi mesto njegovom sinu Aleksandru.

Na pitanje da li te lekarske obaveze podrazumevaju i buduće angažovanje na mestu direktora Instituta „Dedinje“, o čemu se već neko vreme spekuliše u medijima, Šešelj odgovara da takva ponuda zaista postoji.

– Ponuda postoji, o tome se još razgovara ali mislim da će u narednih nedelju dana biti sve jasno, optimističan je lider radikala. On za Bojića, koji je bio i njegov lični lekar, ima samo reči hvale te smatra da je pravi čovek za vođenje instituta „Dedinje.

– On je i osnovao taj institut koji je nekada bio najbolji na Balkanu, a sad je doveden na vrlo niske grane. Ako ga iko može oporaviti i okupiti najsposobnije srpske kardiologe na jednom mestu onda je to profesor Bojić, on je odličan organizator a izvanredan stručnjak, to je retko naći u jednom čoveku, smatra Šešelj.

Za krivične postupke koji su se protiv Bojića vodili zbog zloupotrebe službenog položaja, lider radikala odgovara da su „njega za svašta optuživali ali ništa nisu mogli dokazati“.

Bojić je pravosnažnom presudom Apelacionog suda iz 2015. godine oslobođen optužbi da je od 1995. do 2000. godine, kao direktor Instituta „Dedinje“ prekoračenjem službenih ovlašćenja, pribavio imovinsku korist drugima u iznosu višem od 450.000 dinara, a na štetu instituta.

Protiv Bojića je podignuta i optužnica da je oštetio kliniku „Ostrog“ za 300.000 evra, ali je tužilaštvo obustavilo postupak na predlog te klinike.

Milovan Bojić bio je šef lekarskog tima Vojislava Šešelja tokom njegovog boravka u Hagu ali i po povratku u Srbiju, a Šešelj ističe da ima puno poverenje u Bojića te da mu je on „spasio život“.

Pre nego što je postao član Srpske radikalne stranke, Milovan Bojić bio je član JUL-a i ministar zdravlja u vreme vlasti Slobodana Miloševića.

Bojić bez komentara

Milovan Bojić nije odgovorio na pitanja Danasa da li očekuje da bude izabran na ovu funkciju, a na ranije medijske navode da se vraća na čelo Instituta „Dedinje“, potvrdio je da je razgovarao sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom o toj mogućnosti, ali da se ne preporučuje sam za funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari