Bojković: Duboko verujem u ekološki bunt, jer je ovo stanje sada doteralo “cara do duvara” 1foto FoNet Božana Pavlica

Prvo je na Javnom servisu poručila: “Aman, pustite nas da dišemo”, doduše zbog kontradiktornih odluka pandemijskog krizbog štaba, a onda je hrabro stala pred kamion. Nije mu dozvolila da istovari šut u prirodnu oazu “Bara Reva”., piše magazin Karakter

Taj odvažni gest protumačen je u javnosti kao početak njenog ekološkog bunta.

U međuvremenu postala je zaštitni znak ekoloških protesta, koji su, neračunajući bitku sa koronavirusom, bili najvažniji društveni, ali i politički događaj u 2021. I verovatno će tako ostati, bar do aprilskih izbora.

Glumica Svetlana Ceca Bojković govori za magazin Karakter o svom učešću u najvažnijoj bici da se sačuvaju zemlja, voda i vazduh,te opasnim ekološkim pretnjama.

Živimo u zemlji u kojoj je zaštita životne sredine nekako bila na margini društva. Ekologija je, ipak, postala ključna tema. Kako vi na to gledate? I kako je uopšte došlo do te promene svesti?

Kad govorimo o ekologiji, pre bih rekla da je došlo do buđenja svesti, nego do njene promene. To se događa sada, jer se već upalio crveni alarm zbog velikog zagađenja u Srbiji. Jasno je sada da se i dalje planiraju nove prljave tehnologije, koje će Srbiju pretvoriti u otrovnu deponiju i da će time biti ugroženi i ljudsko zdravlje i naši životi, piše Karakter.

Rio Tinto je okarakaterisan kao najveća pretnja, mada se strahuje i za budućnost sijaset ugroženih područja širom Srbije na kojima se planiraju udari na zemlju, vodu i vazduh. Imate li i vi dilemu kao najveći deo naše javnosti da li se uopšte može zaustaviti dolazak Ria Tinta i njemu sličnih kompanija?

Rio Tinto, ozloglašena kompanija sirom sveta, je na prvom mestu kao pretnja. Međutim, i dalje je velika opasnost od raznih drugih sličnih predatora koji ovde, uz dogovor sa vlastima, planiraju da otvore otrovne rudnike i tako bi devastirali našu prirodnu sredinu: zemlju, vodu i vazduh. Kada pogledate mapirana mesta koja bi bila pretvorena u tu svrhu, Srbija bi bila izbušena kao švajcarski sir. Životi ljudi bili bi uništavani. Je li to borba za “našu decu”?!!!!?

Jedan ste od simbiola ekološkog otpora. Javne ličnosti, poput vas, koje su pokazale kritičku misao neretko su na tapetu režima ili njihovih medija. Čemu sve to vodi?

Očigledno je da naša vlast, ovakva kakva je, i njena unisona podanička skupština, shvataju kao svoj zadatak da napadaju i blate ljude od integriteta koji imaju bilo koju kritiku na stanje u državi.

Kakav epilog očekujete od ekoloških protesta, koji će se očigledno nastaviti i koje očigledno podržavate? I verujete li da ekološki bunt može da ima i političke reperkusije?

Ne mogu da prognoziram epilog. Ali, duboko verujem u ekološki bunt, jer je ovo stanje sada doteralo “cara do duvara”! Ustavom Republike Srbije, građanima je zagarantovano pravo na zdravu prirodnu sredinu. Što se tiče političkih reperkusija, koje pominjete, mislim da bi time vlast potvrdila svoju slabost i nemoć. A kada dobijete takvog protivnika, borba se ne prekida i ne napušta!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari