Bolja primena zakona za efikasniju zaštitu LGBT 1Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije

Ministar pravde Nela Kuburović sastala se danas sa delegacijom Organizacionog odbora „Parade ponosa“, koju je predvodio Goran Miletić, kao član Odbora i programski direktor u organizaciji „Civil Rights Defenders“.

Predstavnici Organizacionog odbora upoznali su ministarku sa programom ovogodišnjeg „Prajda“, a istakli su da će jedna od glavnih aktivnosti biti konferencija posvećena zločinu i govoru iz mržnje, koja će biti organizovana 15. septembra u Beogradu.

Predstavnici Organizacionog odbora su ukazali da iako postoji dobar pravni okvir i da domaći zakoni prepoznaju zločin iz mržnje, još uvek postoje česti napadi na pripadnike LGBT zajednice bez sudskog epiloga, što ukazuje da nedostaje dosledna primena zakona u praksi.

Ministarka Kuburović je istakla da postoji mali broj prijava napada i slučajeva zločina iz mržnje i da je iz tog razloga potrebno osnaživanje, kako LGBT osoba da prijavljuju takve slučajeve i istraju u njima, tako i pravosudnih institucija da prepoznaju te slučajeve i brzo i efikasno postupaju, a jedan od načina da se to postigne jeste kontinuirana obuka i edukacija.

Na kraju sastanka, usaglašeno je da je potrebno da nadležne institucije kroz svoje postupanje pošalju nedvismislenu poruku celom društvu da nema tolerancije prema mržnji i nasilju prema LGBT osobama, što će dodatno osnažiti pripadnike LGBT zajednice da imaju poverenje u pravosuđe i državu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari