Boljevac: Uspešno izveden uspon na vrh planine Garnavice odakle se pruža pogled na rtanjsku piramidu 1Foto: I.Đ.

Planinari Timočkog regiona po treći put okupili su se u selu Ilinu kod Boljevca i uspešno izveli uspon na najviši vrh planine Garnavice – Garnavički kamen. Upavo sa ovog vrha pruža se najlepši pogled na rtanjsku piramidu.

U selu Ilinu kraj Boljevca, u nedelju 15. maja, na poziv Planinarskog kluba „Šiljak“ okupili su se planinari iz Timočke krajine kako bi izveli uspon na planinu Garnavicu, odnosno njen najviši vrh – Garnavički kamen.

Stazu, ukupne dužine 7,8 kilometra, uspešno su savladali oko 150 planinara.

Staza je, kako kažu organizatori, dobro obezbeđena i uredno obeležena, a da je prilagođena svim uzrastima svedoči podatak da je najstariji učesnik na akciji imao 80, a najmlađi šest godina.

Boljevac: Uspešno izveden uspon na vrh planine Garnavice odakle se pruža pogled na rtanjsku piramidu 2
Foto: M.S.

Razloga da se poseti Ilino ima puno, kaže Ivana Stojković predsednica planinarskog kluba „Šiljak“, a jedan se među njima ističe kao presudni.

„Akcija se ove godine održava po treći put. Danas su nam u goste došli planinari iz Negotina, Knjaževca, Kladova i  Zaječara. Staza je srednje težine. Prvi deo vodi kroz šumu, gore pri vrhu se izlazi na stenu. Vodiči su tu da planinarima sugerišu gde i kako da prođu, a sa vrha se pruža predivan pogled na Rtanj, baš se lepo vidi njegova piramida”, kaže Ivana Stojković, predsednica Planinarskog kluba „Šiljak“ iz Boljevca.

Boljevac: Uspešno izveden uspon na vrh planine Garnavice odakle se pruža pogled na rtanjsku piramidu 3
Foto: M.S.

Osmesi na licima planinara, koji su se užurbano vraćali sa staze potvrda su tvrdnje domaćina da je Garnavica bajkovita i posebna, ali i garancija da će se i uduće godine okupiti u Ilinu kako bi iznova uživali u lepotama ovog skrivenog dragulja Timočke krajine.

Kao i posle svake planinarske akcije, nakon povratka sa staze, planinari su dobili pasulj, pripremljen na “njihov” način.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari