"Hajde da ukinemo bolovanja i da se ne prima plata tokom godišnjeg odmora": Dr Dejan Žujović o najavljenoj promeni u zdravstvu 1Dr Dejan Žujović Foto: Privatna arhiva

„Da li ministarka misli da lekari opšte prakse lažiraju bolovanja? Ako ima takva saznanja voleo bih da čujem“, kaže za Danas pulmolog Dejan Žujović, upitan da prokomentariše najavu ministarke zdravlja Danice Grujičić da će lekari opšte prakse ubuduće moći da otvaraju bolovanja samo na dve nedelje, umesto na dosadašnja dva meseca.

Ministarka je izjavila da su u planu izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju koje bi lekarima opšte prakse ubuduće omogućile da pacijentu otvore bolovanje najduže na dve nedelje, umesto dva meseca koliko je do sada mogla da traje privremena sprečenost za rad pre odlaska na komisiju.

“Privreda je imala velike primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije. Mnogo je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58. dana od trenutka otvaranja bolovanja. Jasno je o čemu se tu radi. Nadam se da ćemo uspeti da sprečimo moguće zloupotrebe”, rekla je Grujućić dodajući da će izuzetak uključivati onkološke pacijente i one koji se oporavljaju od operacija.

Dr Dejan Žujović kaže da o izmenama zakona ne može da odlučuje samo ministarka. Prema njegovim rečima, to što ona planira samo bi nepotrebno opteretilo lekarske komisije.

– Ako je smisao bitisanja u ovoj državi dobrobit krupnog kapitala, hajde da ukinemo bolovanja i sva radna prava našeg građanina. Predlažem i da se plata uopšte ne prima kada se odlazi na godišnji odmor – ironičan je Žujović.

Prema njegovim rečima, izjava ministarke Grujičić ukazuju na njeno “ozbiljno nepoverenje u čestitost svojih kolega”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari