Bor: Udruženje “Sigurne staze” ukrstiće podatke o javnom prevozu u Kragujevcu sa kvalitetom vazduha 1Foto: Igor Velić, privatna arhiva

Svojim rešenjem u oblasti urbane mobilnosti borsko udruženje “Sigurne staze” pobedilo je u Izazovu “Do pametnijih gradova uz pomoć otvorenih podataka” i sa još dva tima koja su bila najbolja u Izazovu “Otvoreni podaci za unapređenje dijabetološke zdravstvene zaštite” imaće priliku da realizuje svoje ideje.

Udruženje „Sigurne staze“ dizajniraće pametno rešenje u oblasti urbane mobilnosti tako što će ukrstiti otvorene podatke o javnom prevozu u Kragujevcu i dostupne podatke o kvalitetu vazduha sa mernih stanica u tom gradu.

Na taj način, biće omogućen uvid u emisiju štetnih gasova na trasama javnog gradskog prevoza, navodi se u zvaničnom saopštenju Open Data huba koji je početkom februara uputio javni poziv u vidu Izazova za kreiranje inovativnih rešenja na osnovu podataka dostupnih na Portalu otvorenih podataka.

Cilj im je bio da podstaknu upotrebu otvorenih podataka za razvoj inovativih usluga i servisa koji će odgovoriti na potrebe građana i građanki Srbije.

Pobednički projekat “Sigurnih staza” podrazumeva izradu interaktivne platforme koja će biti besplatna i dostupne svima. Platforma treba da doprinese širenju svesti o javnom gradskom prevozu kao malom izvoru zagađenja vazduha koji je, s druge strane, vrlo značajan za održivu urbanu mobilnost.

U obrazloženju nagrade navodi se takođe i da će na osnovu rezultata analize otvorenih podataka moći će da se donose pametne odluke u oblasti razvoja održivih gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i sa velikim brojem zelenih površina.

Udruženje “Sigurne staze” je tokom prošle godine realizovalo dva projekta koji se bave informacionim tehnologijama i upotrebom otvorenih podataka u cilju formiranja pametnih gradova. Kako objašnjava prvi čovek ovog udruženja, Igor Velić, reč je o GIS softveru za urbanu mobilnost na teritoriji jugoistočne Evropi i mobilnoj i web GIS aplikaciji za osobe sa invaliditetom na teritoriji grada Bora.

Uz ovo borsko udruženje, još dva tima koja su pobedila na Izazovu „Otvoreni podaci za unapređenje dijabetološke zdravstvene zaštite“ – Data Universe i Logikka Artificial Intelligence Solutions za pobednička rešenja biće nagrađena ukupnim fondom od 24.150 dolara i imaće priliku da u roku od mesec dana realizuju svoje ideje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari