Glavni zadatak Ujedinjenih nacija u narednom periodu biće borba protiv globalne nestašice hrane u svetu, saopštio je juče Ban Ki Mun, generalni sekretar UN. Ban koji će predvoditi realizaciju ovog zadatka, izjavio je da se slaže sa šefom agencije UN za hranu povodom serije mera na srednji i duži rok i da se najpre izdvoji 755 miliona dolara iz fonda Svetskog programa za hranu kako bi se nadomestili neki nedostaci.

Glavni zadatak Ujedinjenih nacija u narednom periodu biće borba protiv globalne nestašice hrane u svetu, saopštio je juče Ban Ki Mun, generalni sekretar UN. Ban koji će predvoditi realizaciju ovog zadatka, izjavio je da se slaže sa šefom agencije UN za hranu povodom serije mera na srednji i duži rok i da se najpre izdvoji 755 miliona dolara iz fonda Svetskog programa za hranu kako bi se nadomestili neki nedostaci. „Predviđamo da će biti neophodni dodatni fondovi“, rekao je Ban na konferenciji za novinare u švajcarskoj prestonici Bernu gde se održava sastanak šefova agencija UN posvećen nestašici hrane u svetu. Prema rečima generalnog sekretara UN, neophodno je obezbediti hranu za sutra. Ban je istakao da postoje brojni uzroci krize s hranom među kojima su i klimatske promene, suše, promena obrazaca potrošnje u zemljama u razvoju i sadnja useva za biogoriva. Nove mere bi stoga trebalo da budu mnogo više od obezbeđivanja hitne pomoći u hrani.

Kuvajt izdvojio 100 miliona dolara

Kuvajt Siti – Lider Kuvajta juče je, na otvaranju četvrtog Svetskog islamskog ekonomskog foruma u Kuvajt Sitiju, obelodanio da je njegova zemlja izdvojila 100 miliona dolara u fond iz kojeg će se obezbeđivati hrana za islamske zemlje. Šeik Sabah al Ahmed al Sabah pozvao je i druge zemlje i organizacije da podrže ovu inicijativu, ističući da se na ovaj način takođe ohrabruju programi za proizvodnju hrane u islamskim zemljama. Svetska banka je procenila da su cene hrane u protekle tri godine povećane za 83 odsto, što je izazvalo nasilja i nerede na Karibima, Africi i Aziji. AP

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu donela je plan vredan 1.7 milijardi dolara u cilju obezbeđenja semena za zemljoradnike u najsiromašnijim zemljama u svetu, dodao je generalni sekretar UN. Ban je izjavio da se nada da će svetski lideri na sastanku u junu u Rimu pronaći načine da se izbore s svetskom krizom u hrani. On je dodao da međunarodna zajednica prethodno nije slušala upozorenja agencija UN, ali ovoga puta UN su pokrenule žestoku kampanju kako bi se svet suočio s ovim problemom.
Predsednik Svetske banke Robert Zilik, koji takođe prisustvuje sastanku, izjavio je da je procenjeno da je 100 miliona ljudi u protekle dve godine zagazilo u siromaštvo. „To nije prirodna katastrofa“, kaže Zilik i dodaje da je 475 miliona dolara već odvojeno, ali da je neophodno još.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari