Borko Stefanović: Države članice EU ne smeju da zauzimaju strane na Kosovu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović izjavio je danas da države članice Evropske unije (EU) ne smeju da zauzimaju strane na Kosovu i da umesto toga treba da insistiraju na vladavini prava, slobodi medija, borbi protiv kriminala i korupcije i zaustavljanju autokratije.

Stefanović je na Parlamentarnoj konferenciji EU u Madridu u svom govoru kazao da nema rešenja za Kosovo bez demokratizacije regiona i Srbije.

„Restriktivne mere EU prema Srbiji ne smeju biti uvedene građanima, već je nužno da Evropa realno vidi odgovornost pojedinaca, Kurtija zbog gaženja prava i nasilja protiv Srba na Kosovu i srpske vlasti zbog ostavljanja Srba na Kosovu van policije što je dovelo do nasilja i smrti“, rekao je Stefanović, a prenela je Stranka slobode i pravde čiji je on potpredsednik.

Dodao je da samo kroz dijalog zasnovan na potrebi pomirenja naroda, okrenut rešavanju životnih pitanja može da se osigura održiv i trajan mir uz poštovanje potreba Srba i njihov ustavni pogled na status Kosova.

Prema njegovim rečima, svaki drugi pristup će dovesti do rasta tenzija i nasilja, kao i ugrožavanja stabilnosti čitavog regiona.

Evropa bez Srbije i Zapadnog Balkana nije i ne može biti cela, izjavio je Stefanović i dodao da je na građanima Srbije da se izbore za svoju slobodu i demokratiju, kao i da obezbede usaglašavanje svoje politike sa EU, a da Evropa mora pronaći način da ulazak u EU učini izvesnim za Zapadni Balkan do 2030, „kako u poslednje vreme najavljuju briselski zvaničnici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari