Stefanović: Međunarodni položaj Srbije loš jer vlast koju vodi Vučić odbija da se uskladi sa spoljnom politikom EU 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović ocenio je danas da je međunarodni položaj Srbije loš zbog toga što vlast koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbija da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije.

„Ubistvo policajca i dešavanja na Kosovu i Metohiji će taj položaj dodatno zakomplikovati i udaljiti nas od bilo kakvog rešenja koje je i nemoguće napraviti sa autokratskim liderima koji koriste silu kao argumet, a dijalog kao poligon za bildovanje rejtinga“, rekao je Stefanović za portal nedeljnika „Vreme“.

On je dodao da je potreban drugačiji pristup međunarodne zajednice, koja se pravi da ne vidi da se ništa što je dogovoreno ne sprovodi.

Stefanović je istakao da je ključno pitanje šta je politika Srbije prema Kosovu i Metohiji i dodao da je SSP tražila da se u Skupštini definiše pregovaračka platforma koja podrazumeva brigu o ljudima na Kosovu kroz otvaranje fabrika i jačanje Univerziteta, uz spremnost da se priča o svim otvorenim pitanjima, osim o priznanju nezavisnosti Kosova.

O tome da li je napad na Kosovu bio teroristički akt, Stefanović ne želi da tvrdi ništa, a kako je rekao, „ne želi ni da se pridružuje horu koji traži da njegova zemlja bude označena kao teroristička, dok on i Stranka slobode i pravde osuđuju ubistvo policajca i svako nasilje“.

Upitan da li Srbiji prete sankcije, Stefanović je rekao da je Srbija više od godinu dana u riziku od izolacije, ali da do pre dva dana niko zvanično na sastancima nije pominjao sankcije.

„Sada je to tema koja će, ako postane realnost, dovesti do ekonomskog kolapsa zbog povezanosti naše privrede sa EU i političke katastrofe, jer bi Srbija u takvim okolnostima izgubila bilo kakvu mogućnost da zaštiti Srbe na Kosovu“, rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari