Borski okrug: Više od 50 odsto kompletno vakcinisanih jedino u Kladovu 1Foto: J.B.K.

Samo u jednoj od četiri lokalne samouprave Borskog okruga više od polovine punoletnih stanovnika je kompletno vakcinisano. Prema podacima od 20. oktobra, od 15. 482 punoletna građana kladovske opštine kompletno vakcinisano je 58,32 odsto, a trećom dozom imunizovano je 60,43 procenta punoletnih.

U ovoj je opštini prema poslednjim objavljenim podacima (21.10.) aktivno zaražene su 163 osobe. Među obolelima sui  četiri fudbalera kladovskog Brodoremonta, pa je današnja utakmica sa ekipom Balkanski iz Dimitrovgrada u zoni Istok pomerena na 3. novembar.

Procenat kompletno vakcinisanih za Bor, u kome je 36.373 punoletnih osoba, iznosi 44,23 odsto, dok je trećom dozom vakcinisano 46,71 procenat. U Boru je prema najnovijim podacima 670 aktivno zaraženih, evidentirano su 53 novoinficirane osobe i tri pacijenta su preminula od posledica virusne infekcije.

U majdanpečkoj opštini, u kojoj je najmanji broj punoletnih stanovnika, kompletno vakcinisano je 43,25 odsto, a treću dozu primilo je 45,38 procenata odraslog stanovništva. Konstantno,  više od dve trećine aktivno zaraženih čine nevakcinisani, a samo tokom oktobra od posledica virusne infekcije preminulo je osam pacijenta.

Najmanji obuhvat imunizacijom je u opštini Negotin, gde ke od 27.207 punoletnih stanovnika kompletno vakcinisano 42,25 odsto odraslih, a treću buster dozu primilo je 44,16 procenata. Zbog nedovoljnog  broja vakcinisanih, procentualnog povećanja pozitivnih i nepoštovanja propisanih mera iniciralo  opštinski Štab za vanredne situacije uputio je apel Negotincima.

-U protekloj nedelji preminulo su četiri naša sugrađana, svedoci smo da se epidemijske mere ne sprovode i da je svakog dana preko 30 odsto od testiranih lica pozitivno na testu i da se sve veći broj hospitalizuje na kovid odeljenjima ZC Negotin sa bronhopneumonijom, ili upućuju na dalje lečenje u kovid bolnicu u Кruševcu. Svakodnevno se susrećemo sa kršenjem epidemijskih mera u prodavnicama, na ulici, šetalištima. I pored molbi i upozorenja Štaba za VS u protekla tri meseca, da se vakcinišemo, izbegavajući vakcinaciju-nevakcinisanjem, ušli smo u začarani krug iz kojeg izlaza nema i gde mutacija virusa, među nevakcinisanima, dovodi i do oboljevanja sve većeg broja vakcinisanih,  kao i dece i mladih.Time, kao i nepoštovanjem epidemijskih mera, ugrozili smo normalan život i funkcionisanje zdravstvenog sistema i našu opštinu uveli među lokalne samouprave sa procentualno najvećom stopom zaražavanja a sa druge strane opštine sa procentualno najmanjim brojem vakcinisanih – navodi se pored postalog u apelu Štaba za vanredne situacije opštine Negotin uz poziv da se Negotinci vakcinišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari