Borski preduzetnici: Tražimo da radimo, ne želimo nikakvu milostinju 1Grad Bor Foto: J.B.K. / Danas

Baš kao što su i najavili, borski preduzetnici danas su pred zgradom gradske uprave mirno protetstvovali. Na okupu su bili ugostitelji, frizeri, fotografi, kozmetičari odnosno oni koje najviše pogađaju mere srpske Vlade protiv širenja epidemije.

To što im je zbog pandemije ograničen rad dovelo ih je na ivicu egzistencije, a pomoć koju su dobili od države nije doovoljna. Zato su došli da na miran način pokažu “koliko je ljudi u problem i da ukažu da svi oni koji na bilo koji način zavise od ugostiteljstva, polako ostaju na ulici” kazala je Jovanka Tamburić iz kafe picerija „Kasper“ Bor.

-Vlasnici, konobari, kuvari, pa čak i oni koji nisu direktno povezani sa nama. Uskoro ćemo biti primorani da prodajemo sve što imamo, samo da bi isplatili dugovanja koja nisu nastala našim greškama, neznanjem ili zbog lenjosti. Pomoć koju nam je Grad Bor pružio ni blizu ne pokriva naše gubitke, a pomoć koju je država dala prošle godine počeli smo da vraćamo od februara. Mi ne želimo nikakvu milostinju, mi tražimo da radimo. Ovo je bezilazna situacija jer ako radiš ideš u zatvor, a ako ne platiš porez isto ideš u zatvor. Za pomoć koju nam država sada nudi potrebno je da platimo sve poreze da bismo je dobili, a mi ne radimo, tako da će veoma mali broj ugostitelja moći da računa na to. Ne molimo, već zahtevamo da nam se dozvoli da radimo kao i svi u ovoj zemlji ili da nam se otpišu svi porezi i sva dugovanja nastala zbog nesposobnosti države da organizuje lečenje i zaštitu svojih građana – izjavila je novinarima  Jovanka Tamburić iz kafe picerija „Kasper“ Bor, dodajući da ne očekuju mnogo od ovog protesta, ali su njime iskazali svoje nezadovoljstvo i pokazali koliko ih je.

Borska lokalna samouprava je prošle godine, u okviru svojih ingerencija, donela paket mera za pomoć preduzetnicima, a na nedavnom sastanku predstavnika Udruženja preduzetnika Bor sa gradonačelnikom rečeno je da će za preduzetnike biti donet dodatni paket mera koji će se primenjivati nakon usvajanja na sednici Skupštine grada. Ovaj dodatni paket mera podrazumeva smanjenje plaćanja lokalnih komunalnih taksi i zakupa javnih površina za 99 odsto na još četiri meseca, pojašnjava član Gradskog veća u Boru Dejan Aleksić, dodajući da se razmatra i mogućnost da preduzetnici koji su u lokalima u vlasništvu grada budu oslobođeni plaćanja zakupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari