Bošnjaci bez rešenog statusa 1Foto: FoNet / Dragan Antonić

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin danas  je na konferenciji za novinare, rekao da je Veće pokrenulo inicijativu za nastavak Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ.

On je podsetio da su na toj konferenciji u Hagu 1991. godine „utvrđeni jasni principi za rešavanje političke krize nastale raspadom bivše Jugoslavije“.

– Dejtonskim sporazumom zaustavljen je rat na teritoriji BiH, ali nije rešena jugoslovenska kriza raspadom SFRJ. Pored ostalog, nije rešen status Sandžaka i bošnjačkog naroda u Srbiji. Miloševićev režim sa tzv. srpskim snagama i nakon Dejtona, nastavio je zločine i progonstvo nesrpskog stanovništva na Kosovu i u Sandžaku – naglasio je Ugljanin. Predsednik BNV je ocenio da Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo problema i mnogo nerešenih pitanja,

 – Položaj Bošnjaka dodatno otežava činjenica da u Srbiji ne postoji vladavina prava, niti pravna sigurnost, ni jednakost pred zakonom. Bošnjaci u Srbiji nailaze na nepremostive prepreke u ostvarivanju individualnih i kolektivnih prava predviđenih Ustavom i zakonima Srbije, istakao je Ugljanin i podsetio na izveštaj Minority Rights Group International iz 2014. i 2015. godine u kojem su Bošnjaci, Albanci, Hrvati i Romi u Srbiji označeni kao narodi pod pretnjom. Sve su to razlozi, kako je Ugljanin rekao, da se pokrene inicijativa o nastavku Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ. Inicijativa je upućena generalnom sekretaru UN, predsedniku Evropske komisije, državnom sekretaru SAD i vladama zemalja koje su početkom devedesetih bile domaćini tog skupa, Holandije, Velike Britanije i Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari