Bošnjaci obeležavaju 20. novembar – Dan Sandžaka 1Novi Pazar Foto: BETAPHOTO/ISHAK SLEZOVIĆ/DS

Bošnjačke institucije, ustanove i partije, u sandžačkim gradovima, obeležavaju 20. novembar – Dan Sandžaka. Zbog podeljenosti, unutar bošnjačke zajednice, ovaj nacionalni praznik, sve tri političke opcije, obeležavaju svaka za sebe.

Proslavljanje Dana Sandžaka, u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) počelo je sinoć promocijom knjige „Sandžak – stogodišnja borba za slobodu“, autora Dauta Nurilera. Danas će, delegacija bošnjačkog nacionalnog saveta položiće cveće, u Pljevljima, na zgradi u kojoj je osnovano Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), a u Novom Pazaru biće održani, jubilarni, 15. Sndžački književni susreti (SAKS). U ponedeljak će biti održan olrugli sto „ ZAVNOS – istorijske okolnosti autonomije Sandžaka“.

Sinoć, pola sata kasnije, novopazarski Kulturni centar  počeo je obeležavanje Dana Sandžaka otvaranjem izložbe Jesenjeg likovnog salona i proglašavanjem ovogodišnjeg pobednika. Nagrada ove, tradicionalne, likovne manifestacije, dodeljena je Emiru Čokoviću, akademskom slikaru iz Novog Pazara. Danas će biti održana tribina pod nazivom „Živeti ideju antifašizma“ i biće otvorena izložba rućnih i radova narodne umetnosti. U programu učestvuje i novopazarski omladinski hor.

Matica bošnjačka, ovaj nacionalni praznik, obeležiće manifestacijom „Amanet“, koja će večeras biti održana na Fakultetui za islamske studije (FIS). U okviru te manifestacije biće promovisani jubilatni broj časopisa „Amanet“ Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) i časopis Matice bošnjačke „Ljetopis“.

I u drugim sandžačkim gradovima, Bošnjaci će Dan Sandžaka obeležavati raznim kulturnim aktivnostima i skupovima.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV), u kalendar nacionalnih praznika, uvrstilo je 20.novembar – Dan Sandžaka 2005.godine, u znak sećanja na osnivanje ZAVNOS.

Bošnjački istoričari smatraju da su tada postavljeni temelji autonomije Sandžaka, jer su uzabrani Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa 7 ministarstava.

Dan Sandžaka, kao bošnjački nacionalni praznik, obeležava se 14.put. U lokalnim samoupravama gde su Bošnjaci većina, 20.-novembar je neradni dan.

Osim, Dana Sandžaka, nacionalni praznici Bošnjaka u Srbiji su 11.maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave i 11.jul – Dan sećanja.

Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara

Bošnjacima, ali i ostalim građanima Sandžaka, čestitke su uputili čelnici lokalnih samouprava, političkih partija i BNV.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac poručio je da ovaj dan bude „ u kontekstu naše doslednosti i borbe za principe zajedništva, bude putokaz kuda danas idemo, ali i kuda koračamo u budućnost“ i da „samo jasno opredeljeni i orijentisani ka poštovanju tuđih prava, dostojanstva i slobode, pojedinačno i kao zajednica možemo ići napred, čuvajući i osnažujući pojedinačni i kolektivni identitet i posebnost sopstvene tradicije“.

Jasmina Curić, predsednica BNV

Predsednica BNV Jasmina Curić u svojoj čestitki navela je da „samo zajedno, jedinstveni i složno možemo izgraditi Sandžak, kao mesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mesta za život“

Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin  je podsetio  da je danas dan „kada  građani Sandžaka, ove istorijske multietničke regije, u posebno teškim okolnostima, 1943.godine, iskazali svoje jasno antifašostičko opredeljenje“ i ocenio „da građani Sandžaka, koji imaju bogatu prošlost, zaslužuju srećnu budućnost“.

Usame Zukorlić, predsednik SPP   

Novoizabrani predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić, praznik je lestitao rečima svoga oca “mi ovde u Sandžaku nemamo tradiciju nejedinstva. To znači da je nejedinstvo kod nas strano telo, das u razilaženja i razlike nešto što nam ne pripada. Nešto što nam je podvaljeno. A organizam koji nema snage da se izbori sa stranim telom, rizikuje da se razboli“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari