Bošnjaci traže da se utvrdi uzrok smrti Zukorlića 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Matica Bošnjaka izrazila je najveću zabrinutost i zahteva najtemeljitiju moguću međunarodnu istragu kako bi se otklonila svaka sumnja i utvrdio stvarni uzrok smrti muftije Muamera Zukorlića, nakon što je saopšteno da postoji osnovana sumnja da je on bio otrovan.

Zukorlić je bio državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine, pa samim time dalji istražni postupak moraju koordinisati nadležni organa obeju država, navodi se u saopštenju.

Matica Bošnjaka, koju je osnovao Zukorlić, ističe da je stožernost njegovog delovanja i insistiranje na politici pravde i pomirenja među narodima Balkana umnogome počelo da daje rezultate i da biva prepoznato kod svih naroda kao šansa za stabilnost i budućnost celokupnog balkanskog prostora.

Zahtevamo od nadležnih organa Srbije da ovu istragu stave u prioritete svog delovanja i da smatraju njen rad od izuzetno važnog državnog interesa, ali i da u postupke istražnih radnji uključe najrelevantije stručnjake i institucije iz ove oblasti iz države i inostranstva, stoji u saopštenju.

Dodaje se da rezultati istražnih radnji moraju biti precizni, tačni i neoborivi, kako bi se otklonile sve sumnje i utvrdila istina o načinu smrti Zukorlića, a ukoliko osnovane sumnje budu potvrđene, svi učesnici u lancu organizovanja takvog gnusnog i kukavičkog čina moraju da se identifikuju i privedu pravdi.

Matica bošnjačka ističe da želi da veruje da su sve odgovorne institucije i pojedinci na najznačajnijim pozicijama u državi svesni ozbiljnosti ove situacije i da će preduzeti sve moguće mere i pokrenuti mehanizme da istražne radnje budu efikasne i ekspeditivne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari