Božić: Optužbe Olivere Zekić na račun N1 su samo izgovor za unapred donetu odluku o nacionalnim frekvencijama 1

– Optužbe Olivere Zekić da smo mi vršili pritisak na REM samo su izgovor za odluku koju su unapred znali. Ako nije tako, hajde neka javnost vidi sve programske elaborate da može sama da se uveri – kaže za Danas direktor programa N1 Igor Božić, komentarišući intervju koji je predsednica Saveta REM-a dala našem listu, a u kojem navodi da prilikom odluke o dodeli nacionalnih frekvencija nije bilo pritisaka na Regulatorno telo “sem sa N1 i Nove S”.

Frekvencije su ponovo dobile televizije Pink, Hepi, Prva i B92, uprkos činjenici da su višestruko kršile zakon i novinarske kodekse. Za konkurs se prijavilo 14 televizija, i elaborati svih njih su bili zadovoljavajući.

Božić poziva REM da javno objavi sve elaborate da bi znali s kakvim programom su konkurisali, “ako Zekić kaže da je to bio isključivi kriterijum”.

– Evo, mi smo spremni da naš elaborat damo na uvid javnosti. Da li su dobitnici spremni na to, ako će se promeniti u budućnosti? Gledate njihove programe i posle dodele dozvola, i da li ste videli da ima nekih promena – nema. Sve je isto – poručuje Božić.

Upitan da prokomentariše izjavu Zekić da N1 i Nova S otvoreno navijaju za određene političke opcije, naš sagovornik kaže da nije prvi put da ona daje takve ocene, i da to upravo govori o njenom “nepristrasnom” stavu.

– Kako je ona donela ocenu da mi navijamo za nekog, evo, jedva čekam da vidim analizu, a ne lepljenje etiketa identične boje kao što koriste predstavnici vladajuće partije – naglašava Božić.

On dodaje da mu je neshvatljivo da se donese krucijalna odluka o dodeli nacionalnih dozvola a da još nismo čuli obrazloženje od ljudi koji su tu odluku doneli.

– Koji je to kriterijum bio da se Savet REM-a odluči da TV stanice koje permanetno krše pravila i zakon listom ponovo dobiju dozvole i da im se svi gresi iz proslošti izbrišu? Kako je moguće da ni predsednica Saveta ni drugi članovi ne objasne makar jednom rečiju svoju odluku? Obrazloženje pravne službe koje čekamo danima zapravo treba da bude opravdanje za subjektivnu odluku članova Saveta. Kada doneseš neku odluku, u najmanju ruku je pristojno da objasniš zašto. To nismo čuli, već treba danima da čekamo pravne formulacije. Na osnovu čega je onda ta odluka doneta, kada nemate odmah objašnjenje? – pita Igor Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari