Olivera Zekić: Da je SNS tražio bilo šta od REM-a, moj odgovor bi bio - odbij u troskocima 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić najčešće je spominjano ime u proteklih nekoliko dana, otkada je Regulatorno za elektronske medije odlučilo da nacionalne frekvencije za narednih osam godina dodeli televizijama Pink, Hepi, Prva i B92. One su i do sada imale nacionalnu pokrivenost, a sem što se ističu po broju prekršaja i kazni zbog emitovanja nedozvoljenog sadržaja (posebno Hepi i Pink), zajedničko im je i da su prorežimske, te da su na njima nepoželjni stavovi koji su u suprotnosti sa vladajućom strankom.

Kao glavno i odgovorno lice za ovu po mnogima skandaloznu odluku o frekvencijama odgovorna je upravo Zekić. U razgovoru za Danas objašnjava na koji način su članovi Saveta odlučivali, ističe da pritisika vlast nije bilo – sem, kako kaže, sa televizija N1 i Nova S.

Šta je bilo presudno da baš ove četiri televizije dobiju nacionalnu frekvenciju, ako su elaborati svih 14 kandidata bila zadovoljavajući?

– Kao što sam najavila, javnost će veoma brzo biti upoznata sa obrazloženjem naše odluke. Mi poštujemo zakon i svakako nećemo propustiti da, na vreme, a reč je bukvalno o danima, izađemo sa svim potrebnim odgovorima, na sva moguća pitanja, pa i na ovo koje ste postavili.

Da li očekujete da će Hepi i Pink promeniti nešto u svom programu i sadržaju s obzirom na to da su najviše bili kažnjavani proteklih godina?

– Očekujem nekoliko stvari. Najpre da ovaj saziv Skupštine omogući REM-u da sam naplaćuje kazne onima koji počine prekršaj, jer verujem da bi ta mera, veoma brzo, imala ozbiljne rezultate.
Zatim, očekujem da sve televizije, i one sa nacionalnom pokrivenošću, i one koje su na kablu, pa i one koje su van naše jurisdikcije, urade sve da se smanje tenzije i da se medijska scena unormali. Za početak, možda ne bi bilo loše i da se prestane sa tim čeprkanjem po stvarima koje su završene. Oni koji su počinili prekršaje za to su kažnjeni, oni, koji budu činili prekršaje u budućnosti, takođe će biti kažnjeni, osim Nove S i N1 koje će i dalje moći da rade šta hoće, bez straha da bi mogle da odgovaraju.

Da li su Pink i Hepi dobile frekvenciju za „datu reč“ da će se promeniti?

– Nismo tražili od učesnika konkursa da daju reč za bilo šta. Da jesmo, svakako bi i druge učesnike to pitali, Novu S, na primer, da obeća da više neće biti sprdanja sa ćevapima i ubistvima, ili N1, da neće objavljivati poternice za ljudima, sve pod krinkom objektivnog izveštavanja.
Nismo to radili jer je ovaj konkurs podrazumevao ozbiljno razmatranje elaborata, i to isključivo elaborata, i na osnovu njih je i odlučeno, a ne na osnovu dečijih, deplasiranih pitalica kojima bi onda mogli svi da manipulišu, kako već hoće.

Zašto N1 nije dobio nacionalnu frekvenciju? Ona je jedna od retkih televizija koja je konkurisala, a nije prorežimska?

– Zašto neko nije dobio naše glasove čitaćete u obrazloženju, veoma brzo, kao što rekoh.
Takođe, zamolila sam, odmah posle naše sednice, da se manemo politizacije, jer joj u ovome i nije mesto. Baš kao ni toj podeli na ove i one. Mediji imaju pravo da se opredele, to pravo su iskoristile i N1 i Nova S, otvoreno navijajući za određene političke opcije, ali to, pošto jeste njihovo pravo, nije uticalo na našu odluku.

Da li ste bili izloženi pritiscima sa strane prilikom odlučivanja?

– Da, od prvog dana. I u tome su N1 i Nova S prednjačile, iako zakon to izričito zabranjuje. Ako pitanje insinuira da li je bilo pritisaka vladajucih stranaka, toga zaista nije bilo. Da je SNS tražio bilo šta od nas, moj odgovor bi bio isti kao i za opozicione stranke i medije – odbij u troskocima.

Kako komentarišete negativne kritike kada je odluka REM-a pitanju?

– Ne komentarišem. Svako ima pravo i na mišljenje i na nezadovoljstvo, jedino što to niti utiče na odluku REM-a, niti je odlaže.

Da li su članovi REM- a bili jednoglasni pri izboru?

– Kao što sam već rekla, nemam prava da otkrivam kako je ko od članova Saveta glasao. To, naravno, ne znači da hoću da ih sprečavam da sami kažu kome su dali glas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari