Božo Prelević o snimku sa naplatne rampe u Doljevcu: MUP dao uslov porodici nastradale Stanike Gligorijević 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

MUP Srbije ponudio je porodici nastradale Stanike Gligorijević da vidi nedostajućih dva minuta snimka sa naplatne rampe u Doljevcu, ali bez prisustva advokata, rekao je za N1 pravni zastupnik porodice Božo Prelević.

Četiri godine porodica nastradale Stanike Gligorijević traži dva minuta snimaka sa naplatne rampe u Doljevcu, gde se dogodila nesreća u kojoj je ona poginula.

Nakon što je taj zahtev sin poginule ponovio govoreći na skupu „Srbija protiv nasilja“, porodica je dobila poziv iz MUP-a da mogu da vide snimak.

Januara 2019. godine sve se desilo brzo. Vozilo u kojem je bio visoki funkcioner Srpske napredne stranke Zoran Babić uletelo je velikom brzinom na naplatnu rampu Doljevac. Od siline udarca poginula je Stanika Gligorijević.

Brzo je sa sigurnosnih kamera rampe nestalo dva minuta snimka na kojem se vidi ko je vozio i ko je sve bio u autu.

„Majku ne mogu da vratim ali pravdu mogu tražim da pokaže dva minuta snimka sa naplatne rampe“, rekao je Stanikin sin govoreći na protestu „Srbija protiv nasilja“.

„Nisam video taj govor… pokažite taj snimak“, poručio je predsednik Aleksandar Vučić 4. juna.

Ubrzo posle toga iz kabineta ministra policije Bratislava Gašića stiže poziv da porodica Gligorijević dođe u policiju.

„Oni su postavili uslov da će videti snimak u prisustvu svog branioca i onda im je rečeno da ne mogu da vide snimak nego mogu samo bez branioca. Ono što je poseban problem u svemu tome jeste što snimak ne može biti u policiji nego u Tužilaštvu i sudu, i meni to nekako deluje kao burazerska varijanta institucija gde ćete vi pozivati familiju da nešto vidi, pri čemu ti ljudi nisu vešti i stručni. Oni i ne znaju da li je to nedostajećih dva minuta, ne mogu da uporede original snimka sa tima što će njima neko pustiti“, istakao je Prelević.

Poziv su dobili samo sinovi, ali ne i sestra Stanike Gligorijević, koja je stradala u nesreći.

„Sad je četiri godine od kako mi je sestra nastradala, od kako nam niko nije snimak pokazao. Nećemo ići bez advokata da vidimo snimak“, poručila je Stanikina sestra Mirjana Aleksić.

Sud je tražio snimak u toku sudskog postupka i nakon što nije imao uvid u ceo snimak, sudija je presudio.

Dejan Stanojević, vozač nekadašnjeg direktora „Koridora Srbije“, osuđen je na četiri i po godine zatvora.

„Ukoliko bi oni imali snimak u kome se pokazuje i dokazuje da je vozio onaj koji je i bio okrivljen, opet se postavlja pitanje što to niste dali. Pitanje je i na kom nosaču slike oni to vama daju, da li je to fotomontaža. Vidim da im je to omiljena disciplina ili je to stvarni snimak. Ali to se sve može na neki način utvrditi, jedino mi nije jasno zašto to rade mimo državnih organa“, kaže Prelević.

Jedini ko je rekao da je snimak video jeste predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Snimak je užasan, ali pošto vidim da nešto insinuirate ja ću evo da molim nadležne organe da pokažu snimak“, kazao je predsednik 2019. godine.

Dve godine kasnije, 2021. je na pitanje novinara zašto snimak nije dostavio sudu odgovorio: „Ne posedujem snimak, niti mi je bilo ko tražio snimak“.

Godine 2022. je na pitanje gde je snimak, ko mu ga je dao i kome ga je vratio, kao i na podsećanje da je građanima obećao da će ga pokazati, rekao: „Nisam ništa obećao, rekao sam da onaj ko može, ima pravo, može to pravo da ostvari i ima uvid“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari