Božur raste na oko 400 hektara i sve ga je više: U Krivom Viru održana tradicionalna manifestacija posvećena tom cveću 1Foto: M.S.

U Krivom Viru održana je tradicionalna manifestacija “Dani Božura”. U ovom selu izvire Crni Timok, a selo se nalazi na južnim obroncima Kučajskih planina.

Selo Krivi Vir, poznato je širom Srbije po ukusnom i kvalitetnom siru, ali poslednjih godina, sve više ljudi dolazi zbog božura, koji rastu u ovom delu, na skoro 400 hektara.

Mikica Milanović, predsednik MZ “Krivi Vir”, ističe za Danas da je ovo 12. manifestacija „Dani božura“ u Krivom Viru, i da je svake godine sve više ljubitelja ove manifestacije.

“Ova manifestacija je posvećena božurima, koji ovde rastu na oko 400 hektara. Manifestaciju su još davno pokrenuli profesori, biolozi, i na početku je to bilo okupljanje manjeg broja ljudi, ali od pre par godina, u organizaciju se uključila mesna zajednica i turistička organizacija Boljevca, tako da je sada organizacija podignuta na neki viši nivo“, ističe naš sagovornik.

Božur raste na oko 400 hektara i sve ga je više: U Krivom Viru održana tradicionalna manifestacija posvećena tom cveću 2
Foto: M.S.

Kako on ističe, svake godine sve više i više božura ima na ovoj teritoriji, a razlog je verovatno zato što mu pogoduje ovakva klima.

Marković Slađana iz Paraćina, koja je rodom iz Krivog Vira, kaže da su izložili svoje zdrave i domaće proizvode, i da su ljudi zainteresovani za kupovinu.

„Mi imamo slatka, rakiju, čajeve, sirće, sok od zove, i sve je to organski i vredi da se proba. Prodajemo i tinkture. Mi smo sada prvi put ovde, ali ne i poslednji“, ističe Slađana.

Paraćinka Gordana Pujkić kaže da se od 2005. godine bavi pčelarstvom, i da je došla da izloži svoje proizvode.

Božur raste na oko 400 hektara i sve ga je više: U Krivom Viru održana tradicionalna manifestacija posvećena tom cveću 3
Foto: M.S.

„Sada Imamo samo bagremov med, propolis, a radimo i proizvodnju domaće rakije. Cena meda se kreće, bagremov je 1.200 dinara, dok livadskog trenutno nema pošto je loša godina. Prodajemo i sir, ali on nije naš proizvod, već moje komšike. Mogu da kažem da je izuzetnog kvaliteta i vrlo je ukusan“, kaže ona.

Andrija Lukić je iz sela pored Krivog Vira i ove godine prodaje dimljene sireve. Pored običnog dimljenog sira, on proizvodi i sir sa začinima.

“Ovo su kravlji sirevi. Kačkavalje je baziran na gaudi, dok je običan sir ima sa začinskim biljem, običan, sa susamom, kikirikijem i sremušem”, kazao je on.

Pored meda, sokova, čajeva i sira veliki broj izlagača prezentovao je i dimljeni sir, kao i rakiju od raznog voća, ali i mesne produkte.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari