Naučnici iz Srbije "oživeli" praistorijskog čoveka: Od 1. aprila moći će da se vidi na Lepenskom Viru 1Lepenski Vir/Foto: D. Miletić

Posetioci arheološkog lokaliteta Lepenski Vir ove sezone imaju privilegiju da nakon svetske premijere na Expo 2020 Dubai, potom predstavljanja domaćoj publici u Narodnom muzeju u Beogradu, Kreativnom centru u Leskovcu i Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, vide lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog Vira “oživljeno” uz pomoć Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji.

Do skora, mogli smo samo da pretpostavimo kako je izgledao praistorijski čovek, a zahvaljujući naučnicima iz Srbije i domaćoj gejming kompaniji praistorijski čovek iz Lepenskog Vira je “oživeo”.

Digitalno lice praistorijskog čoveka animirano je i “oživljeno” uz pomoć Metahuman tehnologije razvijene u Srbiji, a ovaj inovativni projekat srpskih naučnika i gejming inovatora realizovan je uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara.

– Od 1. aprila posetiocima Lepenskog Vira mogu da se upoznaju i ostvare interakciju sa autentičnim, pokretnim 3D licem čoveka koji je zaista živeo u praistorijskim vremenima u Lepenskom Viru i to zahvaljujući Metahuman tehnologiji – rekao je za Danas direktor Upravljača turističkog prostora “Lepenski Vir” Vladimir Nojković.

Naučnici iz Srbije "oživeli" praistorijskog čoveka: Od 1. aprila moći će da se vidi na Lepenskom Viru 2
Vladimir Nojković/Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Od njega saznajemo da će komunikacija sa praistorijskim čovekom na mestu gde je živeo pre deset hiljada godina biti moguća tokom čitave sezone na Lepenskom Viru.

Time će posetioci Lepenskog Vira biti deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora,

Ovaj revolucionarni projekat srpskih naučnika i inovatora – verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog Vira, koje je animirano i “oživljeno” uz pomoć Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji, premijerno je predstavljen posetiocima Paviljona Srbije na Ekspo 2020 Dubai, krajem 2021. godine.

Naučnici iz Srbije "oživeli" praistorijskog čoveka: Od 1. aprila moći će da se vidi na Lepenskom Viru 3
Foto: Goran Srdanov

Tada je prvi put u istoriji čovečanstva, verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, a posetioci Paviljona Srbija mogli da vide kako je praistorijski čovek iz Lepenskog Vira izgledao kada se smeje, kada je ljut i kako izgleda kada oseća nelagodnost.

A za to su zaslužni naučnici iz Srbije koji su razvili u potpunosti revolucionarni pristup korišćenju podataka koji se mogu dobiti analizom drevnih ljudskih skeletnih ostataka.

Te su podatke iskoristili za kreiranje digitalnog biokintetičkog modela lica, koji predstavlja drevne ljude onakvim kako su nekada izgledali.

Na čelu tima naučnika i inovatora bila je prof. dr Sofija Stefanović, za forenzičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje bio je zadužen Oscar Nilson, stručnjak iz Švedske.

Jugoslav Pendić, sa Instituta Biosens u Novom Sadu bio je zadužen za 3D skeniranje lobanje i izradu štampane verzije lobanje na kojoj je vršena rekonstrukcija, kao i za izradu 3D modela rekonstruisanog lica, dok je Milica Tomić iz Beograda bila je zadužena za pokretanje biokinetičkog modela u Unreal Enginu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari