Kako izgleda Sirijada u Krivom Viru i koji je sir najtraženiji? 1Foto: M. S. / Danas

Dragan Kokić jedan od organizatora “Sirijade” kaže za Danas da je u Krivom Viru kod Boljevca, održana druga “Sirijada” i da je na njoj učestvovalo nekih 40 izlagača. Prema njegovim rečima, pored izlagača koji su predstavili proizvode od sira, tu su i oni koji izlažu domaću radinost.

Kokić kaže da nagrade u vidu pehara i diploma, pripremljene su najbolje izlagače, a pored toga za sve koji su na “Sirijadi”, održana je i nagradna igra.

Krivi Vir kod Boljevca je poznat po izuzetnom ovčijem siru zahvaljujući autohtonoj krivovirskoj žuji, koja spade u planinske vrste ovaca.

Jasmina Milićević, rodom iz Krivog Vira, kaže za Danas da je pripremila domaće proizvode – likere od bilja voća, slatka, džemove i kolače.

Kako izgleda Sirijada u Krivom Viru i koji je sir najtraženiji? 2
Foto: M. S. / Danas

“To je sve od našeg voća. Nemam mnogo ali je dovoljno da se napravi. Proizvodim likere. To je mala količina na bazi vodke. Takođe imam i džemove i slatka. Imam i domaće kolače, koji su pravljeni po starim receptima“, objašnjava ona.

Andrija Lukić iz Paraćina, za Danas kaže da je drugi put na “Sirijadi” u Krivom Viru kod Boljevca.

“Organizacija je mnogo bolja nego prošle godine. Hoće reći da je sada na mnogo višem nivou. Ima mnogo više izlagača što je dobro. Danas sam doneo dimljene sireve i kačkavalj. Sirevi su sa dodacima i različitim ukusima. Najviše se traži dimljeni sir sa sremušem”, ističe on.

Kako izgleda Sirijada u Krivom Viru i koji je sir najtraženiji? 3
Foto: M. S. / Danas

Pored sireva i kačkavalja, na njegovom štandu bile su i projice sa sirom.

Miloš Stanisavljević, iz Krivog Vira, kaže da su njegovi proizvodi bazirani na rasi iz njihovog kraja – krivovirskoj žuji, autohtonoj vrsti ovce.

“Proizvodi su od tih ovaca. To je običan sir, dimljeni sir, sir u maslinovom ulju, ovčije kiselo mleko i razni sirni namazi”, objašnjava naš sagovornik.

Kako izgleda Sirijada u Krivom Viru i koji je sir najtraženiji? 4
Foto: M: S. / Danas

Pored običnih sireva, na njegovom štandu se mogu naći kačkavalji sa različitim ukusima – susamom, sremušem, tucanom paprikom, i još mnogo toga.

On je istakao da se žuja od ostalih ovaca razlikuje po tome, što je rasa mala, i da je to tipično planinska ovca koja je veoma otporna.

Mirijana Stefanović, iz Lukova, kaže da je prvi put na Sirijadi, i da je pripremila isključivo sir.

Kako izgleda Sirijada u Krivom Viru i koji je sir najtraženiji? 5
Foto: M. S. / Danas

“Imamo 120 ovaca, i to krivovirsku žuju, našu vrstu”, dodaje ona.

Pored kravljeg, kozijeg i ovčijeg sira, bilo je i izlagača koji su predstavili domaću radinost, zatim izložena je rakija, med, pekmez i još mnogo različitih proizvoda.

Pored prodaje sira i domaće radinosti, priređen je i bogat kulturno umetnički program.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari