Kako je bilo na prvoj "krivovirskoj sirijadi" i koji je sir najtraženiji 1Foto: M.S. / Danas

U Krvom Viru kod Boljevca u okviru manifestacije “Miholjski susreti sela”, pod pokroviteljstvom opštine Boljevac, održana je prva “Krivovirska sirijada”.

Prema rečima predsednika Mesne zajednice “Krivi vir” Mikice Milanovića, na ideju da se napravi ova manifestacija došli su meštani još prošle godine.

“Sada je došao momenat da se to realizuje, pošto je Krivi Vir, selo koje je poznato po dobrom i kvalitetnom siru i krivovirskoj žuji, vrsti ovce, koja se uzgaja, ne samo kod nas, već i oko Zaječara i Bora. Nekada smo mi imali između 15.000 i 20.000 ovaca, a sada je taj broj mnogo manji”, istakao je Milanović za Danas.

Kako je bilo na prvoj "krivovirskoj sirijadi" i koji je sir najtraženiji 2
Foto: M.S. / Danas

Kako je on dodao dobra stvar je podatak da u selu ima tri ili četiri mlada odgajivača tako da će oni nastaviti tradiciju uzgajanja krivovirske žuje.

Pored kravljeg, kozijeg i ovčijeg sira, bilo je i izlagača koji su predstavili domaću radinost, zatim izložena je rakija, med, pekmez i još mnogo različitih proizvoda.

Brdarac Ljiljana kaže za Danas, da je ona iz Krivog Vira i da se bavi izradom kraljeg sira.

Kako je bilo na prvoj "krivovirskoj sirijadi" i koji je sir najtraženiji 3
Foto: M.S. / Danas

“Deo mleka dajemo mlekarama, dok od ostalog pravimo sir. Dnevno pravimo oko tri kilograma sira. Cena za kilogram kreće se od 400 do 500 dinara”, kazala je ona.

Milja Marinković  je iz Paraćina, ali pošto je penzioner, preselila se u Krivi Vir i kupila koze i počela je da proizvodi sir.

“Od marta meseca ove godine bavim se proizvodnjom kozijeg sira. Kupila sam koze i počela sam da pravim sira, pošto sam još kao malo dete naučila tehniku pravljenja. Cene se kreću od 800 dinara za kilogram. Ja proizvodim oko dva kilograma sira dnevno”, ističe ona.

Kako je bilo na prvoj "krivovirskoj sirijadi" i koji je sir najtraženiji 4
Foto: M.S. / Danas

Biljana Joksimović prodaje ovčiji sir na Sirijadi, a proizvodnjom sira bavi se od 1995. godine.

“Najtraženiji je klasičan sir. Cena za kilogram kod nas je 1.000 dinara. Za godinu dana mi proizvedemo oko 600 kilograma ovčijeg sira i to sve prodamo”, ističe ona.

Pored prodaje sira i domaće radinosti, priređen je i bogat kulturno umetnički program u Krivom Viru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari