"Albanska javnost pritiska Tužilaštvo da ne postupi kako bi trebalo u slučaju pripadnika KBS koji je pucao na srpskog dečaka i mladića" 1Foto: Screenshot/YouTube/Kosovo Online

Direktor RTV KiM Isak Vorgučić kaže da za Danas da ne očekuje da kosovsko tužilaštvo postupi profesionalno i moralno u slučaju ranjavanja dečaka i mladića srpske nacionalnosti u Štrpcu, na koje je za Badnji dan pucao pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga, a kao ključan ističe pritisak albanske javnosti na KiM.

S. S. (11) i M. S. (21) pušteni su na kućno lečenje. Na njih je pucao pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga A. M. i pritom ranio maloletnog dečaka u rame, nanevši mu prostrelnu ranu, dok je M. S. ranjen u šaku.

– Od početka vidim relativizaciju i u Kurtijevoj osudi, kada je rekao da osuđuje napad na dva građanina Kosova, izbegavši da kaže da je reč o Srbima i o deci. Slično je ponovio i neko iz međunarodne zajednice. Što se tiče Tužilaštva ono je i ranije pokazalo da nema ni kapaciteta, ni snage da pravedno prosuđuje kada su u pitanju zločini nad Srbima, navodi Vorgučić.

Upitan da li je motiv Tužilaštva etničke prirode, kaže da to svakako stoji, ali pre svega da se radi o pritisku javnosti.

– Na Kosovu, mi koji tu živimo i pratimo, stalno čujemo ponavljanje da zločini nad kosovskim Albancima devedesetih godina nisu procesuirani i rešeni i sad svaki put kad se tužilaštvo nađe pred nekim novim zločinom učinjenim nad Srbima postoji pritisak javnosti kako to da se sudi Albancima, a Srbima se nije sudilo zbog zločina nad njima. Tako da mislim da je to vrsta pritiska zbog kog tužilaštvo sve i da ima neku nameru, ne postupa u skladu sa profesionalnim načelima – navodi direktor RTV KiM.

Sa druge strane postoji narativ da su kosovsko tužilaštvo i policija reagovali blagovremeno i profesionalno, privevši osumnjičenog nekoliko sati nakon incidenta, a s tim u vezi naš sagovornik kaže da su postupci nadležnih bili u cilju da se „izbegne svaka vrsta oštrije osude zločina“ koji je etnički motivisan.

Takođe, dodaje da postoje navodi da se osumnjičeni sam predao u policijskoj stanici jer je znao da neće izbeći kaznu, pa da mu je, kako kaže Vorgučić, zgodnije bilo da se preda nego da bude u bekstvu.

– Ministarstvo odbrane Kosova je vrlo brzo reagovalo i objavilo da se radi o pripadniku KBS. Do sada je ovo nezabeležen slučaj. Sve te reakcije išle su u pravcu toga da se izbegne svaka vrsta oštrije osude incidenta i da se prikaže kako je Kosovo sposobno da to brzo reši i procesuira, ali ne verujem da će pre svega odbrana tog čoveka i sudstvo odreagovati u pravcu da bude jasno pokazano da je reč o etnički motivisanom zločinu – kaže Vorgučić.

Upitan za zahteve gradonačelnika Štrpca Dalibora Jevtića koji je tražio od komandanta Kfora za region Zapad da poveća prisustvo u Štrpcu, ali i zahtev Kosovskoj policiji da pored stalnih punktova dodatno poveća patrole u blizini škola kada počne nastava, ali i nakon nje, direktor RTV KiM kaže da ne misli da Kfor ima mandat ili deluje po nalogu lokalnih predsednika opština.

– Što se tiče policije u Štrpcu su i dalje Srbi policajci, mešovito je zapravo, ima i Albanaca, ali s obzirom da je to većinski srpska sredina, tamo su Srbi većinski i policajci, tako da su pojačane patrole policije sasvim u redu. Dok apsolutno ne mislim da Kfor ima mandat ili da deluje po nalogu lokalnih predsednika opština. Ali svakako da prepoznaju da je bezbednosna situacija krhka i verujem da će na ovaj ili onaj način imati uprte oči u srpske sredine i na mogućnosti da se ta bezbednost naruši, navodi Vorgučić.

"Albanska javnost pritiska Tužilaštvo da ne postupi kako bi trebalo u slučaju pripadnika KBS koji je pucao na srpskog dečaka i mladića" 2
foto: Printscreen/YouTube/Insajder Video

Vorgučić smatra i da je ranjavanje u Štrpcu refleksija dešavanja na severu. Na pitanje da li se posledice ranjavanja osećaju i u Gračanici, iz koje dolazi, kaže da se u ovom gradu pre svega osetila refleksija tenzija sa severa Kosova, gde su Srbi 20 dana bili na barikadama.

– Tenzije sa severa se odmah reflektuju na jug, a rekao bih i da je zločin u Štrpcu refleksija tenzija na severu, ali i poruka iz Beograda. Kada god se čuje poruka da je Kurti teroristički šljam, to se Srbima na jugu obije o glavu. Čini mi se da neko u Beogradu o tome apsolutno ne vodi računa – navodi direktor RTV KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari