Brana Selova ponovo u žiži interesovanja 1ilustracija Foto: Shutterstock

Formiranje nove Vlade Srbije daje nadu da mogu biti nastavljeni i radovi na završetku akumulacije „Selova“ započete još davne 1986. godine, ocenio je za medije načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković.

On je istakao da je reč o veoma značajnom infrastrukturnom projektu, ne samo za Toplički okrug već i za Srbiju i očekuje da se konačno reši problem oko njegovog završetka.

„Završetkom akumulacije ‘Selova’ trajno bi se rešio problem vodosnabdevanja milion stanovnika Topličkog okruga, Merošine i Niša“, istakao je Miljković.

Brana i akumulacija „Selova“ koja se nalazi petnaestak kilometara od Kuršumlije prostiraće se na oko 400 kvadratnih kilometara i preuzeće oko 15 odsto vode iz sliva reke Toplice.

Ona će biti visoka 75 metara, duga 420 metara i imaće zapreminu od 1,8 miliona kubnih metara, a projektom je predviđena i izgradnja hidrocentrale i fabrike vode u blizini akumulacije.

„Akumulacija „Selova“ bi rešila problem vodosnabdevanja, odbrane od poplava, navodnjavanje oranica i omogućila razvoj turizma, ribolova i što je važno otvaranje novih radnih mesta u Topličkom okrugu“, kazao je načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković.

Do sada je u izgradnju „Selove“ uloženo blizu 100 miliona evra, 70 odsto sredstava uloženo je iz republičkog budžeta, a ostatak su bili u obavezi da obezbede gradovi i opštine koji će koristili vodu.

„Za nastavak radova na brani, koji bi obuhvatili izradu tehničke dokumentacije, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i završne radove na objektima i akumulaciji, potrebno je još oko 50 miliona evra, kaže se u izveštaju JP „Srbijavode“ .

Oni procenjuju da ako država obezbedi potrebna sredstva radovi na brani mogu biti završeni u roku od tri godine.

Takođe navode da će zbog formiranja akumulacije „Selova“morati da budu potopljena kuršumllijska sela Selova, Pačarađa i Merćez, koja su uzgred rečeno već odavno gotovo prazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari