Branislav Guta Grubački: Ova vlast je spremna na svako moguće nasilje, kupiću nove gume, to nije problem 1Foto: Privatna arhiva

Građanskom aktivisti i osnivaču pokreta „Novi optimizam“ Branislavu Guti Grubačkom izbušene su prednje gume na automobilu, u noći između subote i nedelje u Zrenjaninu.

Kako kaže da Danas, povod je pretpostavlja to što je bio na protestu „Srbija protiv nasilja – Sve mora da stane“ u Novom Sadu zajedno sa profesorkom zrenjaninske gimnazije u suspenziji Senkom Jankov, koja je bila i jedna od govornica.

„Sa jedne strane mi je to iznenađenje jer su mi gume izbušili ispred rodne kuće u mirnom delu grada, gde se automobili ni ne zaključavaju i sve se komšije znaju. Sa druge strane, ništa me ne iznenađuje jer sam crvena marama za njih. Već sam imao pogrom od iste te koalicije 1999. godine kada su zapalili Zeleno zvono“, rekao je Grubački.

U početku mu kako dodaje, nije bilo jasno o čemu se radi, ali kad je odvezao kola kod majstora rekao mu je da su gume probušene nasilno i da popravke nema. Slučaj je prijavio zrenjaninskoj policiji, ali ne očekuje da će ovaj slučaj doći do svog epiloga.

Smatra da je ovo poruka koja mu govori da je njegov aktivizam i to što radi kao deo organizacije „Zrenjanin protiv nasilja“ nešto što je za njih problematično i da žele da ga uplaše kako bi se povukao. Ali to sigurno nema nameru da učini.

„Znam čime se bavim i kako sam tretiran od strane ovog režima. Znam i da sa njima nema suživota i kohabitacije, spremni su na svako moguće nasilje. Sa ovim režimom nema pregovaranja i lažnog dijaloga. To ja emitujem, govorim i tako živim. Oni verovatno smatraju, kada već ne mogu da mi promene mišljenje, da me malo zastraše. Štetu ću nadoknaditi, nije problem, dobio sam veliku podršku od ljudi, javilo mi se stotinjak prijatelja nudeći pomoć, ali nije potrebno“, nastavio je naš sagovornik.

Ističe, da u gradu Zrenjaninu tenzije postoje, ali da su mnogo manje nego u Beogradu i Novom Sadu.

„Za mene je taj grad oduvek bio bezbedan. Nisam nikad ima neku paranoju na tu temu, niti razmišljanja šta bi moglo da mi se desi. Postoji svuda neka šansa da iziritiramo neke ljude i ne razmišljam o tome“, zaključio je Grubački.

Iz organizacije protesta „Zrenjanin protiv nasilja“ saopštili su da od zrenjaninske policije zahtevaju da u najkraćem roku pronađu počinioca.

„Pitamo se da li je ovo upozorenje Grubačkom, ali i drugim građanima, koji već nedeljama protestuju protiv nasilja u društvu? Zrenjaninkama i Zrenjanincima ni kiša, ni oluja nisu smetali da prethodnih nedelja iskažu svoje nezadovoljstvo stanjem u društvu i pridruže se protestnim šetanjama. Tako će biti i ove subote, 24. juna, s početkom u 18 časova, na šetalištu pored jezera u naselju Mala Amerika. Zrenjanin će u subotu, zajedno sa mnogim drugim gradovima u našoj zemlji, još snažnije i odlučnije poručiti da je protiv nasilja, ali i autoritarne, nedemokratske i bezobzirne vlasti Aleksandra Vučića“, zaključili su u saopštenju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari