Branislav Nedimović: Ministar u farmerkama 1Foto: Instagram Zdravko Krivokapić

Farmerke ministra Branislava Nedimovića pretile su da izazovu ozbiljan diplomatski skandal kada je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nedimović dočekao baš u njih obučen, a bez kravate, važnog gosta iz Crne Gore – premijera Zdravka Krivokapića.

Ne toliko zbog samog Nedimovića i njegovog nespretno odabranog stajlinga, koliko zbog važnosti posete i zategnutih odnosa Srbije i Crne Gore, javnost sa obe strane granice podigla se na noge da kritikuje i ministra i Vladu Srbije koju on predstavlja.

Nepoštovanje dres-koda, što je u diplomatiji svojevrsna poruka i bitan element, dobilo je veću medijsku pažnju nego i jedan drugi potez koji je Nedimović u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri povukao, a njegovo ministrovanje traje već pet godina, dok je u politici aktivan skoro 20 godina.

Tolika pažnja možda je zasluga samog ministra i njegovog ličnog gafa – nepoznavanja diplomatskih protokola – jer jedno je biti političar, narodni poslanik, gradonačelnik Sremske Mitrovice, ministar za poslove oko sela i šume, što su sve funkcije koje je Nedimović obavljao od 2008. godine do danas, prvo kao član Demokratske stranke Srbije, zatim pokreta „Mitrovica evropska regija“, a onda i kao član SNS.

A nešto je sasvim drugo predstavljati svoju zemlju pred važnim gostima iz inostranstva i gardom vojske sopstvene zemlje.

Ako je verovati premijerki Ani Brnabić, koja je „kriva“ ili „zaslužna“ za odabir Nedimovića kao nekoga ko će dočekati gosta, njegove farmerke nisu bile ništa drugo do splet nespretnih odluka, kako ministra tako i nje, da baš njega pošalje na aerodrom po gosta.

Nikakve namere da se time iskaže nepoštovanje Crnoj Gori nije bilo, tvrdi Brnabić, a potvrđuje i Nedimović.

Nepoštovanje nije osetio ni sam Krivokapić, već je doživeo „srdačnu i prijatnu dobrodošlicu“ od strane ministra, a na izgled se nije osvrtao, kako je kasnije rekao.

Ipak, ostaje sumnja u reči i namere premijerke i čitave vlasti u Srbiji.

U tom slučaju, pažnja koju je Nedimović dobio, stavlja njega u poziciju „žrtvenog jarca“ čije je, inače neformalno odevanje, iskorišćeno da se Srbija naruga zemlji sa kojom pokušava da obnovi dobre odnose ali ipak od toga „nema velika očekivanja“, kako kaže predsednik Srbije.

Ako je Nedimović i iskorišćen u razmeni nemuštih diplomatskih poruka, može biti zadovoljan što je poslužio svom stranačkom šefu Aleksandru Vučiću da se pokaže kao sjajan domaćin koji je ispravio nepravdu načinjenu gostu.

Da li će i kako Nedimović biti nagrađen ili kažnjen za ulogu koju je odigrao, ostaje da se vidi pri sledećoj raspodeli uloga u Vladi Srbije. Ministar je za neku novu ulogu pokušao brže-bolje da se kandiduje te se prvom sledećom prilikom u javnosti pojavio u stajlingu za koji mnogi kažu da podseća na odela premijerke Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari