Danas je poslednji dan za otkup tenderske dokumentacije za privatizaciju pribojske fabrike automobila i kamiona FAP. Zvanično za sada niko ne želi da daje informacije o potencijalnim kupcima i otkupu tenderske dokumentacije, ali prema nezvaničnim informacijama tendersku dokumentaciju je otkupila ukrajinska firma „Laz bus“, koja proizvodi autobuse i trolejbuse, vlasnika Igora Čurkina.

U FAP-u se nadaju da će tendersku dokumentaciju otkupiti i finansijski investitor iz Rusije Edelvajs investment, koji je za pribojskog proizvođača iskazao interesovanje na predtenderu koji je trajao do 15. septembra. Neizvesno je da li će dokumentaciju otkupiti i turska firma „Šabanči grupa“, drugi najveći proizvođačautobusa i kamiona u Evropi koja je bila zainteresovana za privatizaciju FAP.

Ovo je drugi tender za pribojskog proizvođača kamiona i autobusa koji je raspisala Agencija za privatizaciju, a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je 23. januar, uz garanciju od 100.000 evra. Meštani Priboja su zabrinuti da li će drugi tender za prodaju FAP uspeti i šta će doneti privatizacija kolektiva od čije sudbine zavisi i sudbina pribojske opštine jer retko koja porodica u Priboju nema nekoga ko radi ili je radio u ovom preduzeću. Niko ne zna šta će doneti privatizacija, pa je 355 radnika odlučilo da dobrovoljno ode iz ovog preduzeća i da na taj način bar za izvesno vreme obezbedi egzistenciju. Najviše je onih kojima je do odlaska u penziju ostalo manje od pet godina, ali i onih koji imaju više od 10 godina radnog staža i mogu da dobiju deset prosečnih plata u privredi Srbije ili 100 evra po godini radnog staža.

Ako bi se primenila ranija ekspertska istraživanja maksimalan broj radnika koji bi mogao da ostane u najvećem pribojskom kolektivu je 700 što znači da bi još toliko trebalo da ode iz preduzeća, jer trenutno sa radnicima koji su se prijavili za dobrovoljni odlazak u matičnom preduzeću Korporacije FAP je 1.500 radnika, a u četiri zavisna preduzeća DOO Limu, Transportu, Stanu i Livnici 400 radnika. Sa daljim otpuštanjem radnika ne slažu se ni sindikati ni menažment i rukovodstvo preduzeća jer svako smanjenje broja radnika vodi u veću ekonomsku krizu opštine, u kojoj nezaposleno oko 6.500 ljudi i koja je po ličnim dohocima među poslednjim opštinama u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari