Evropska komisija izrazila je juče zabrinutost zbog krize u Turskoj i zatražila „transparentnu i nepristrasnu“ istragu optužbi za korupciju koja je uzdrmala vladu premijera Redžepa Tajipa Erdogana.


„Nedavni događaji u Turskoj su predmet zabrinutosti Evropske komisije“, izjavio je jedan od portparola Olivije Beli i zatražio „transparentnu i nepristrasnu“ istragu navoda o korupciji u koju su umešani neki turski zvaničnici. „Tražimo od Turske… da preduzme sve neophodne mere“ u tom smislu, dodao je Beli i podsetio da se Turska, kao kandidat za članstvo u EU, „obavezala da poštuje pristupne kriterijume od kojih je i poštovanje pravne države“.

U okviru istrage korupcije koja je počela pre tri nedelje do sada je smenjeno više stotina visokih policijskih zvaničnika, između ostalih i šef policije u Istanbulu. Portparol Komisije je kazao da bi to „moglo da oslabi pravosudni sistem i policiju da sprovede nezavisnu istragu“. Evropski komesar za proširenje Štefan File već je ranije izrazio zabrinutost zbog situacije u Turskoj, ocenjujući da su „promene u policiji podrile nezavisnost i nepristrasnost istrage“.

Premijer Turske Režep Tajip Erdogan, koji tvrdi da je istraga „prljava zavera“ sa ciljem da se podrije njegova vlada, imenovao je nekoliko novih visokih policijskih zvaničnika koji se smatraju politički podobnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari