Brnabić: Centar izvrsnosti u Kragujevcu počeće sa radom u aprilu ili maju 2024 . godine 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic

Centri izvrsnosti u Kragujevcu na 11.500 kvadrata, čija izgradnja košta 18 miliona evra, počeće sa radom u aprilu ili maju 2024. godine, rekla je premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić.

Ona je rekla da je Centar izvrsnosti „jedan od projekata koji predugo traju, da budem sasvim iskrena, mnogo problema je bilo tokom izgradnje“.

Izgradnja se, dodala je, u potpunosi finansira iz budžeta Srbije, ali preko kredita Evropske investicione banke za istraživanje i razvoj što ga, rekla je, dodatno usporava dok se ne dobiju sva potrebna odobrenja, javne nabavke, te žalbe, molbe.

„Ovde je posebno bilo problematično zato što je tokom izgradnje Centra izvrsnosti firma koja je gradila otišla u bankrot, tako da smo morali da raskidamo ugovor, što je predstavljalo poseban izazov po sebi, a onda i da raspisujemo novi tender. Onda je krenuo rat u Ukrajini, onda su sve cene porasle, onda smo morali da potvrđujemo različitim studijama da to jesu te cene, kako bi dobili odobrenje Evropske investicione banke“, kazala je novinarima Brnabić posle obilaska objekta koji je u završnoj fazi izgradnje.

Ona je ocenila da je svima na Univerzitetu u Kragujevcu, gradu Kragujevcu i u vladi Srbije proizrokovalo „mnogo frustracija to što je projekat postao svojevrsni Skadar na Bojani“.

Brnabić je navela da se od projekta nije odustalo, jer se verovalo da je izuzetno važan za dalji razvoj inovacija u Srbiji i Kragujevcu.

„Uskoro ćemo ga očigledno završiti, nazire se već kraj investicije od 18 miliona evra u Centar izvrsnosti. Menjali smo dodatno projekte, projekte ‘čistih soba’ da bi to bilo sve završeno u skladu sa svim međunarodnim standardima. Sada raspisujemo tender za opremu i nameštaj“, rekla je Brnabić.

Inače, kamen temeljac za izgradnju Centra izvrsnosti položio je 25. januara 2016. godine tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Plan je bio da radovi budu završeni do kraja 2017. godine, ali je izvodjač bankrotirao.

U aprilu ove godine ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je rekla da se izgradnja Centra izvrsnosti u Kragujevcu, u koju je država uložila do tada 14 miliona evra, nalazi u finalnoj fazi i trebalo bi da bude otvoren na leto.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović je danas rekao da se očekuje da će u Centru izvrsnosti raditi više od 300 istraživača.

U objektima će biti laboratorije za istraživanje, zatim centar za matične ćelije i biomedicinski inženjering.

Filipović je kazao je da će u nastavnom delu biti smešteno više od 3.000 studenata, a u središnjem delu Institut za inovacione tehnologije i, privremeno, Naučno -tehnološki park.

Brnabić je večeras najavila da od prvog kvartalu 2024. godine počinje izgradnja Inovacionog distrikta pored Državnog DATA centra u Kragujevcu, koja će se finansirati iz budžeta.

Izrazila je očekivanje da će Kragujevac imati dva naučno-tehnološka parka i da se razgovara sa MIND Grupom da jedan bude u okviru nje i baviće se nano tehnologijama, savremenim materijalima i mašinstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari