Nastavak radova na Centru izvrsnosti u Kragujevcu, svečano resetovanje starog-novog projekta 1Foto: Z. Mišić

U prisustvu brojnih zvanica, po miholjskom suncu, Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehološkog razvoja svečano je danas otvorio početak nastavka radova na Centru izvrsnosti u Kragujevcu.

Reč je o objektu površine 11.500 metara u kojem bi, između ostalog bili smešteni: centri za istraživanje matičnih ćelija, molekulska i celularna istraživanja, farmaceutska i farmakološka istraživanja, morfološka, klinička, epidemiološka istraživanja, banka matičnih ćelija… a čija je izgradnja stala pre tri godine na samo 32 posto završenih radova.

– Nastavljamo radove na Centru izvrsnosti koji će biti ponos svih građanki i građana u Republici Srbiji. Otvaranjem Centra stvoriće se uslovi za čuvanje i primenu matičnih ćelija, sa najsavremenijom opremom a naši naučnici će imati najbolje uslove za proučavanje matičnih ćelija i njihovu upotrebu u lečenju ljudi, istakao je ministar Ružić, dodavši da sa ovom ustanovom Kragujevac pa i Srbija postaje centar biotehnologije i bioinžinjeringa i najavio kraj radova za godinu dana.

U Centar izvrsnosti Univerzitet u Kragujevcu je uložio 25,5 miliona dinara, sam grad još 40 miliona dinara, a čitav projekat, po Ružiću, košta 18 miliona evra, a samo ova, sledeća faza kojim se Centar završava 10,5 miliona evra. Nažalost, kako ministar reče, zbog nekih „ranijih peripetija i problema dinamika izvođenja radova nije bila ispoštovana do kraja”.

I Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca na svečanom otvaranju podsetio da je ideja za nacionalnom bankom matičnih ćelija prepoznata još 2009. godine „a, naši ljudi čuvaju, preko ovlašćenih distributera, čuvaju svoje matične ćelije u privatnim inostranim bankama” poput onih u Nemačkoj, Švajcarskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji…”, kao i da je prethodni izvođač radova u međuvremenu bankrotirao.

– Pokrećemo novi-stari projekat koji je u jednom trenutku stao jer je firma koja je na tenderu dobila radove bankrotirala a resetovati ceo projekat je jako veliki posao, podsetio je Dašić, zahvalivši se na velikoj rešenosti ministra Ružića, cele Vlade i pre svega predsedniku države čije mišljenje „da je Kragujevac grad u koji treba ulagati” se izuzetno ceni i poštuje – da se projekat izgura do kraja.

Nastavak radova na Centru izvrsnosti u Kragujevcu, svečano resetovanje starog-novog projekta 2
Foto: Z. Mišić

A, peripetije i problemi, kako ih je okarakterisao ministar Ružić, oko izgradnje Centra traju već godinama.

Prvi protokol o njegovoj izgradnji potpisan je još 2010. godine. Početak radova svečano je obeležen u januaru 2016. godine kada je Tomislav Nikolić, tadašnji predsednik Srbije položio kamen temeljac (i, kapusulu) u prisustvu brojnih gradski, akademskih i državnih čelnika.

Za radove (dobila ih je na međunarodnom javnom tenderu) bila od 2015. do 2019. (kada je bankrotirala) zadužena firma „Banković” iz Crne Trave sa svojim partnerom „Standard investom” iz Beograda.

Završetak radova najavljivao se za 2017., pa 2020. godinu.

Gradilište je godinama bilo zaraslo u korov a lokalni mediji i opozcione stranke su povremeno podsećali na nedovršenu ruinu.

Inače, Centrom je trebalo da rukovodi Miodrag Stojković, poznati genetičar koga na ovom svečanom (re)otvaranju radova niko nije ni pomenuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari