Brnabić i Dačić čestitali Pesah pripadnicima Jevrejske zajednice 1Foto: Pixabay/ Ri_Ya

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputili su danas čestitke povodom praznika Pesah vrhovnom rabinu Jevrejske zajednice u Srbiji Isaku Asijelu, predsedniku Saveza jevrejskih opština u Srbiji Aleksandru Albahariju i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Srbiji.

„Sećanje na zajednička stradanja i borbe kroz koje smo prolazili, naša dva naroda potvrđuju viševekovnim prijateljstvom koje dele kroz istoriju, kroz iste vrednosti slobode, pravde i ljubavi prema otadžbini“, navela je Brnabić.

Ona je u ime Vlade Srbije i svoje ime, poželela da „veliki praznik, koji nosi poruke slobode, pravde i ljubavi prema otadžbini“ proslave „u zdravlju, miru i duhovnoj radosti“.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova čestitao je Pesah poželevši „mir i blagostanje“, ocenivši da je taj praznik „simbol oslobođenja jevrejskog naroda iz ropstva, ali je ujedno i vekovna inspiracija svim slobodoljubivim narodima da streme slobodi kao najvećoj vrednosti“.

„Srbi i Jevreji su ponosni na svoju dugu zajedničku težnju ka slobodi i zajedničku borbu za taj najsvetliji ideal, u kojoj su pali mnogi naši slavni preci“, naveo je Dačić.

On je naglasio da Pesah ima naročiti značaj, jer se ove godine obeležava 75 godina od osnivanja države Izrael i 80 godina od pobune u Varšavskom getu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari