Brnabić: Protiv sam svakog zatvaranja, moramo da naučimo da živimo sa koronom 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je protiv mera zatvaranja u Srbiji, jer ljudi moraju da nauče da žive sa korona virusom.

Ona je za TV Prva rekla da će glavna tema na današnjoj sednici Kriznog štaba biti početak školske godine.

„Biće i predstavnici sindikata prosvetnih radnika, kao i predstavnik udruženja pedijatara, jer želimo da apelujemo na sve prosvetne radnike da se vakcinišu, a i na decu stariju od 12 godina“, rekla je ona.

Premijerka je ocenila da se vakcinacija ponovo ubrzava, jer na opštini Stari grad ima 70 odsto vakcinisanih i da se može videti gde je slaba vakcinacija.

Ona je dodala da je važno da se lekari vakcinišu, i da ne očekuje da će Beogradska arena ponovo biti kovid bolnica.

„Lekari moraju da vode primerom, to je deo njihove odgovornosti. Ja bih išla na obaveznu vakcinaciju, jer je u pitanju građanska solidarnost i ljudska odgovornost“, istakla je Brnabić.

Brnabić: Minimalac će biti veći od 35.000 dinara, ali nije realno da bude 39.000 dinara

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je načelno doneta odluka da će novi iznos minimalne zarade biti veći od 35.000 dinara, ali da ne deluje realno da u ovom trenutku ona može da dosegne 39.000 dinara koliko zahtevaju sindikati.

„Prvi put u istoriji, od kada imamo minimalac, došli smo blizu minimalnoj potrošačkoj korpi“, rekla je ona za TV Prva.

Prema njenim rečima, država je svaki put kada je povećavan minimalac, smanjivala doprinose za poslodavce.

„Svaki put kada smo podizali minimalac mi smo se trudili i uspevali da ga podignemo značajno, šest, osam, 11 odsto, zahvaljujući tome što je država preuzela na sebe deo tih troškova koje su poslodavci morali da snose. To je bilo ili podizanje neoporezivog dela zarade ili smanjivanje poreza na nezaposlenost“, kazala je premijerka.

Ona je dodala da se razmatra kako da se to uradi i ovaj put.

Brnabić je podsetila da je minimalna cena rada podizana i u vreme korone i kazala da se ponosi time kako raste minimalna plata u Srbiji, navodeći da će njen iznos biti kao što je bila prosečna plata pre osam ili devet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari