Brnabić se sastala sa civilnim sektorom, Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu danas pred Vladom 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Vlada Srbije razmatraće danas Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu, objavljeno je nakon što je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala sa predstavnicima civilnog društva i sektora socijalnih preduzeća, koji su bili i članovi Radne grupe za izradu nacrta tog zakona.

Budući zakon bi, kako je objašnjeno na sastanku, doprineo većem stepenu socijalne zaštite i omogućio lakše uključivanje teže zapošljivih lica i lica u stanju socijalne potrebe, kao i njihovo ekonomsko osamostaljivanje, objavila je Vlada Srbije.

Predstavnici civilnog društva i sektora socijalnih preduzeća ocenili su da je tokom javne rasprave o nactu ovog zakona postignut širok konsenzus nadležnih ministarstava, civilnog društva i preduzetničkog sektora i predstavlja najsveobuhvatniji okvir zakonskih odredaba, istovremeno usklađenih sa evropskom praksom u ovoj oblasti.

Naglašeno je da je značajnu podršku izradi nacrta dala i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju u Srbiji (GIZ), koja je pokazala spremnost da i u narednoj godini pruži podršku radu Saveta za razvoj socijalnog preduzetništva i izradu Programa za razvoj socijalnog preduzetništva, čije uspostavljanje i donošenje je predloženo samim nacrtom zakona.

Brnabić je istakla da se prvi put u Srbiji, sistemski i zakonski uređuje ova oblast i da je veoma važno da su se Vlada Srbije i njena nadležna ministarstva, kao i šira interesna zajednica, saglasili oko svih važnih odredbi, uzimajući u obzir značaj uređenja oblasti koja će olakšati život građana i doprineti razvoju socijalnog preduzetništva.

„Uspostavljanjem zakonodavnog okvira u oblasti socijalnog preduzetništva biće omogućeni i bolji uslovi za podsticanje preduzetništva, čime će se poboljšati i opšti životni standard građana“, zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari