Broj zaraženih na jugu 12 puta veći nego u celoj Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/ KLINIČKI CENTAR NIŠ (Arhiva)

Broj zaraženih novim korona virusom među testiranim građanima na jugoistoku Srbije je čak 12 puta veći od zvaničnog preseka na nivou Republike koji saopštava Ministarstvo zdravlja, pokazuje poslednji izveštaj o rezultatima testiranja u laboratoriji Instituta za javno zdravlje Niš koji je dostavljen nadležnim republičkim institucijama, a koji se odnosi na sredu 24. jun.

Prema ovom izveštaju, u koji je Danas imao uvid, u laboratoriji IZJZ Niš PCR testirano je ukupno 376 osoba, a pristigli rezultati testova pokazali su da je pozitivno njih 84 (22,34 odsto).

Na specijalizovanom sajtu Covid19 Ministarstva zdravlja toga dana popodne objavljeno je da su u Srbiji u poslednja 24 časa testirane 7.784 osobe, a prema pristiglim rezultatima potvrđena 143 slučaja, što je svega 1,83 odsto. Zvanični presek zaraženih među PCR testiranima u Srbiji koji se kreće od jedan do dva odsto figurira već sedmicama.

Od ukupnog broja osoba koje su, po prekjučerašnjem izveštaju, testirane u niškom IZJZ, najviše je uzorkovano u Nišu, njih 133, a pristigli rezultati pokazuju da je pozitivno njih 35 (26,31 odsto).

Najviše pozitivnih među testiranima je u Leskovcu, gde je tamošnji Zavod za javno zdravlje uzorkovao 64 osobe, a test potvrdio prisustvo korone kod 17, što je 26,56 odsto. Zavod za javno zdravlje u Vranju je uzorkovao 128 osoba, a pozitivno je njih 23 (17,96 odsto), dok je ZZJZ u Pirotu uzorkovao 24, a pozitivne su četiri osobe (16,66 odsto).

U laboratoriji u Nišu testirane su i osobe koje su uzorkovane u opštim bolnicama i domovima zdravlja u Aleksincu, Ražnju, Svrljigu, Merošini, Kuršumliji i Doljevcu.

U prekjučerašnjem izveštaju je navedeno da su Klinički centar Niš i niška Klinika za infektivne bolesti uzorkovali ukupno 58 osoba, a da je sa ove Klinike pozitivan 41 uzorak, a iz drugih delova KC 17 uzoraka.

Testiranjem u niškom IZJZ utvrđeno je da je od uzorkovanih u ovim ustanovama zaraženo 26 osoba, od kojih 23 na Infektivnoj klinici, a tri u KC.

Od troje zaraženih u KC dve osobe su pacijenti, a jedna je zaposleni. U izveštaju ne postoji ova vrsta podataka i za Kliniku za infektivne bolesti. Niški IZJZ uzorkovao je najviše osoba – njih 66, a pozitivno je njih sedmoro.

Presek broja zaraženih među testiranima koji je naveden u ovom izveštaju veći je nego prethodnog dana, u utorak 23. juni, kada je, po izveštaju za taj dan, u koji smo takođe imali uvid, u laboratoriji IZJZ Niš testirano ukupno 280 osoba sa jugoistoka Srbije, a utvrđeno da ih je pozitivno 47, što je 16,8 odsto. Od tog broja, najviše je testirano u Nišu, njih 148, a bilo je pozitivno 27, što je 18,24 odsto ukupno testiranih.

Sve veći broj osoba u kućnoj izolaciji

U izveštaju za sredu 24. jun navodi se da je „anketirano“ 15 osoba kod kojih je postojala sumnja na kovid 19, a da su 44 osobe stavljene „pod nadzor“ u kućnu izolaciju jer su bile u kontaktu sa zaraženima. U izveštaju za prethodni dan, utorak, navodi se da je anketirano 16 osoba kod kojih je postojala sumnja na Kovid 19, a da je za 42 naložena kućna izolacija zbog kontakta sa zaraženima. Prema poslednjim podacima MUP Srbije, objavljenim u medijima početkom ove sedmice, u Nišu se tada u samoizolaciji, zbog laboratorijski potvrđenog korona virusa ili kontakta sa zaraženim, nalazilo 210 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.