Brojne izložbe upotpunile program 55. Župske berbe 1Foto: Info služba 55-te ŽB

Bogatim programom 55. Župske berbe predviđeno je i realizovano nekoliko, različitih, izložbi i drugih kulturnih dešavanja.

Najpre je, u petak, na centralnom Vinskom trgu, pod sloganom “Knjige braćo knjige” proradila biblioteka pod otvorenim nebom.

Potom je u suvenirnici “Divan” upriličena izložba autentičnih Župskih suvenira pod nazivom”Suveniri na dar”.

Tog istog dana Lovačko udruženje “Župa”, koje ove godine, u oktobru, slavi 120 godina postojanja i rada je ispred svojih prostorija u Vinskoj ulici otvorlilo izložbu lovačkih suvenira.

Dan bogat raznovrsnim izložbama se završio izložbom upriličenom u Muzeju Vinarstva i vinogradarstva na kojoj su prikazani ćilimi iz etnološke zbirke Narodnog muzeja Kraljevo, čiji je autor Violeta Cvetanoska, kustos etnolog Narodnog muzeja Kraljevo. Kolekcija ćilima Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja u Kraljevu počela je da se formira sa osnivanjem Muzeja 1950. godine i danas broji 142 predmeta a izložba u Aleksandrovcu je nazvana “Šapat kroz vekove”.

I subota, treći dan 55-te “Župske berbe” nije protekla bez izložbe. U Zavičajnom muzeju Župe je otvorena izložba „Obrenovići i njihovo doba“, autora višeg kustosa Zorice Petrović iz Narodnog muzeja Arandjelovac i kustosa Aleksandra Marušića, direktora Muzeja rudničko – takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca. Izložba sadrži lične predmete porodice Obrenović, dinastije koja je postavila temelje srpske državnosti, a upravo je Aleksandrovac dobio ime po poslednjem vladaru dinastije Obrenović, Aleksandru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari