Stotine budističkih monaha održalo je juče miting podrške predsedniku Teinu Seinu, odnosno njegovom predlogu da se iz Mjanmara proteraju pripadnici muslimanske manjine Rohingja.


Dopisnici navode da je miting najnoviji znak netrpeljivosti prema ovoj manjini posle talasa nasilja u junu na zapadu Mjanmara, čiji su vinovnici bili lokalni budisti. Tada je poginulo najmanje 89 osoba, a raseljeno je više desetina hiljada ljudi. Mediji u nekim islamskim zemljama izveštavali su o „genocidu“ nad muslimanima i ukazivali na ćutanje međunarodne zajednice, čak i Organizacije za islamsku saradnju. Pojedini zapadni intelektualci čudili su se, pak, ćutanju Aung San Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade za mir, koja kao notorni borac za ljudska prava iz Mjanmara nije želela da govori o nasilju niti da da svoj sud.

Budistički monasi su na mitingu u nedelju nosili transparent: „Sačuvajmo našu majku Mjanmar dajući podršku predsedniku.“ Predsednik Tein Sein prošlog meseca je izjavio da će Mjanmar poslati sve pripadnike naroda Rohingja u bilo koju zemlju koja hoće da ih primi. Mjanmar ovu manjinu smatra ilegalnim doseljenicima iz Bangladeša koji je takođe odbacuje. Agencije Ujedinjenih nacija procenjuju da u Mjanmaru živi oko 800.000 Rohingja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari