U Budvi su i posle završetka današnje Parade ponosa nastavljeni neredi, a policija je privela nekoliko izgrednika posle incidenata koji su se desili na šetalištu u centru grada.

Kako javlja dopisnica agencije Beta, na ulicama u centru Budve i dalje protestuje veliki broj protivnika gej parade, među kojima je najviše mladih, a najekstremniji od njih gađaju policiju kamenicama.

Jake snage crnogorske policije uspele su da nakon završetka prve Parade ponosa u Crnoj Gori iz centra Budve bezbedno evakuišu učesnike tog skupa.

Tokom današnje parade je nekoliko desetina protivnika održavanja tog skupa u Budvi ispred Hotela „Mogren“ kamenicima i staklenim čašama gađalo učesnike povorke, ali je policija sprečila direktan sukob i potisnula ih van prostora predviđenog za održavanje skupa.

Na psovke, uvrede i povike „Ubij, ubij pedera“, učesnici povorke uzvraćali su povicima „Ljubi, ljubi pedera“.

Uz učesnike prve Parade ponosa u Budvi bili su i predstavnici Vlade Crne Gore, opozicije i nevladinih organizacija. Prisutni su bili savetnik premijera Crne Gore Jovan Kojčić, predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Zorica Marić Đorđević, pomoćnik ministra za ljudska prava Sabahudin Delić i savetnica predsednika parlamenta za medije Snežana Burzan.

Učesnici povorke nosili su transparente na kojima je pisalo „I ja sam kao i ti“, „Ista prava za sve“ i „Ovo je i moj svet“.

Uprkos buntu građana Budve i predstavnika političkih partija, koji su tražili da se odloži najavljena parada ponosa, ona je danas ipak održana ispod bedema Starog grada. Paralelno sa početkom prve Parade ponosa u Crnoj Gori izbili neredi u kojima protivnici ove manifestacije napadali njene učesnike i sukobljavali se sa policijom. Prema prvim vestima, pola sata posle početka parade, policija je upotrebila dimne bombe da bi rasterala protivnike skupa koji su kamenicama gađali pripadnike MUP-a i učesnike parade.<BR>

12:52 Direktorka Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević rekla je da je ovo dan ljubavi i slobode, ali da je u Crnoj Gori nasilje i dalje prisutno.

Napadnut kamerman TV Budve i polomljena mu je kamera.

12:49 Aleksandar Zeković je kazao da „ćemo se stideti ovog dana“ i pohvalio reakciju policije

12:46 Povređen i pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić i pomoćnica Blanka Radošević Marović.

12:44 Nekoliko učesnika Parade ponosa povređeno

12:38 Parada ponosa završena

12:37 Jedna žena je pogodila ombudsmana Šućka Bakovića šišarkom u rame, a njegovu zamenicu Marijanu Laković kamenom u nogu.

12:35 Direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević kazao je da nije očekivao ovako negativnu reakciju građana.

„Ovo je prava slika Crne Gore“, kazao je Cimbaljević. On je odbacio navode da su učesnici Parade provocirali nošenjem crnogorske zastave.

„I mi smo Crnogorci i imamo pravo da nosimo zastavu“, kazao je on.

12:30 Povorka se vraća ka Starom gradu. Konstantno, iz gotovo svih lokala, lete kamenice ka učesnicima Parade, uz pogrdne uzvike

12:27 Sa svih strana lete kamenice, a povorka se nalazi ispred stare autobuske stanice. Policija je učesnika parade uputila prema lokalu „Torva“.

12:22 Ljudi koji se nalaze u barkama polivaju vodom učesnike parade i gađaju ih kamenjem. Kolona stigla do stare Autobuske stanice, gde ih je policija zaustavila

12:18 Učesnici Parade ponosa započeli šetnju. Kreću se Donjom rivom, uz marinu, uz snažno policijsko obezbeđenje

12:17 Kamenicama pogođeno policijsko auto, policija juri za počiniocima.

12:16 Uhapšena najmanje tri mladića!

12:07 Vlasnik „Hemingveja“ isterao protivnike parade iz lokala koji je demoliran. Nakon toga su se uputili u park, iz kojeg su kantama za smeće i flašama gađali policiju.

12:02 Bačena dimna bomba! Protivnici Parade kameniju policiju, policija ih rasteruje. Navijači su uleteli u lokal „Hemingvej“ koji je opkolila Specijalna jedinica. Iz lokala gađaju policiju čašama i kamenicama.

11:52 Više stotina mladića pozdravilo je gromoglasnim aplauzom isticanje transparenta „Stop Paradi srama za zdravu Crnu Goru“. Mladići sve vreme skandiraju učesnicima Parade i pjevaju navijačke pesme

11:46 Policija je raščistila deo ispred Mogrena, nakon što su protivnici Parade gađali učesnike.

11:42 Nakon što je LGBT izvukla crnogorsku zastavu, grupa mladića kamenovala okupljenu masu. Policija je učesnike Parade ponosa udaljila ka hotelu „Avala“.

Na Paradu su stigli i poslanica Pozitivne Crne Gore Ana Ponoš, i čelnica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević.

Desetak mladića gađalo je jajima autobus u kom su bili LGBT aktivisti, uz povike: „Bolesnici“, „Pe***i“. U autobusu je bilo oko 30 aktivista, koji se trenutno nalaze u malom parku, blizu Starog grada, okruženi velikim brojem policajaca.

Nešto manje od sat vremena pre početka Parade, u Gradskom parku došlo je do koškanja policije i grupe mladiće, među kojima je bio i poznati bokser Nikola Sjekloća.

Na terasi hotela „Mogren“ nalazi se grupa mladića koji uzvikuju: „Ubij, ubij, pe***a“.

Dva sata pre početka parade, u Budvi je već veliki broj policijskih snaga. Kako javlja novinar „Vijesti“ sa lica mesta, kod Gradskog parka je okupljeno oko 50 pripadnika Interventne policije, stigli su i pripadnici Posebne jedinice sa 20-ak džipova.

Tri džipa Posebne policije su stacionirana kod hotela „Avala“, a kod stare Autobuske stanice se nalazi vozilo vatrogasne jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari